Президент закликав ВР підтримати судову реформу

Президент закликав ВР підтримати судову реформу

Укрінформ
Президент Петро Порошенко закликав народних депутатів підтримати зміни до Конституції в частині судової реформи та нову редакцію Закону "Про судоустрій та статус суддів".

Про це повідомляє прес-служба Глави держави.

"Судова реформа - це реформа реформ. Це захист прав громадян на справедливість, на правду... Це незалежність судової гілки влади, деполітизація, ефективна відповідальність судової гілки влади і перезавантаження та оновлення суддівського корпусу", - сказав Порошенко під час зустрічі з керівниками парламентських фракцій та депутатських груп ВР, назвавши ці зміни революційними, бо "вони передбачають реальне перезавантаження судової системи".

Президент констатував, що попередні "косметичні" зміни - починаючи від зміни процедури переобрання і закінчуючи зміною процедури переведення суддів, які до цього часу пропонувалися, ситуацію у судовій сфері не виправляють.

Щодо суті реформи, Президент зазначив, що нею передбачається кардинальна зміна системи імунітетів суддів, що дасть можливість ефективно притягувати до відповідальності суддів-корупціонерів, які викривлюють систему правосуддя.

Крім того, ліквідуються вищі спеціалізовані суди, створюється касаційна інстанція, яка гарантує захист права на справедливість громадянина України, а до Вищої ради правосуддя додається громадська рада, яка забезпечуватиме реальний вплив громадськості на прозорість конкурсу і кандидатури.

Порошенко підкреслив, що новий законом передбачаються рішучі кроки з деполітизації судів, а також значно звужується вплив на судову систему і його як Глави держави. Зокрема, скасовується процедура призначення суддів Президентом на п'ятирічний термін, залишається лише право підпису щодо тієї кандидатури, яка виноситься на розгляд Вищої ради правосуддя.

Президент акцентував на тому, що проект змін до Конституції в частині правосуддя отримав повну підтримку з боку партнерів України - керівництва Єврокомісії, керівників країн-партнерів Європейського Союзу, Сполучених Штатів Америки, Ради Європи, Венеціанської комісії, рекомендації якої були повністю враховані.

Глава держави також звернувся до народних депутатів з проханням "зробити все можливе, щоб ми забезпечили результативне голосування".

"Спроба зруйнувати прийняття цих змін надовго законсервує існуючу систему судоустрою", - наголосив Порошенко, адже згідно з чинною Конституцією парламент зможе розглядати зміни до Основного Закону не раніше, ніж через рік.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-