Справа Карпюка-Клиха може дійти до Євросуду - правозахисник

Справа Карпюка-Клиха може дійти до Євросуду - правозахисник

Укрінформ
Справа громадян України Миколи Карпюка і Станіслава Клиха, яких судять у Чечні, може дійти до Європейського суду.

Про це заявила в ефірі "Радіо Свобода" координатор кампанії Let my people go, експерт ГО "Центр громадянських свобод" Марія Томак.

"Вони (адвокати - ред.) будуть подавати обов'язково апеляцію. І мають намір у подальшому звертатися в Європейський суд, якщо у цьому буде потреба, якщо до того часу їх (Карпюка й Клиха - ред.) не буде звільнено і проведено відповідних переговорів", - сказала вона.

На її думку, зараз Україні треба дуже наполегливо пропонувати російській стороні обміняти  Карпюка і Клиха, або добитися іх передачі для відбування покарання через відповідну конвенцію.

"Тут, як ми знаємо, є численні складнощі. Хоча, я думаю, цю можливість також варто використати, доки не буде визначеності з політичним сценарієм", - зазначила правозахисниця.

Нагадаємо, 19 травня присяжні на суді в Грозному назвали версію обвинувачення доведеною. Але при цьому заявили, що на поблажливість заслуговує лише Станіслав Клих. Тепер держобвинувачення має оголосити, якого покарання вимагає для українців.

Російське обвинувачення ставить за провину Карпюку та Клиху вбивство 30 військовослужбовців і замах на життя ще 15 солдатів, які вони нібито вчинили в складі загону "Вікінг" з 31 грудня 1994 року по 5 січня 1995 року у Грозному. Під час слідства до двох українців довго не допускали адвокатів, консула, катували.

МЗС Україно засудило вердикт присяжних російського суду, а Президент Петро Порошенко назвав Карпюка й Клиха політв'язнями.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-