Порошенко про декомунізацію: перейменуватися мають всі – крапка!

Порошенко про декомунізацію: перейменуватися мають всі – крапка!

Укрінформ
Президент Петро Порошенко закликав якнайшвидше закінчити декомунізацію, назвав це завдання питанням національної безпеки.

Про це заявив Президент України Петро Порошенко під час свого виступу на церемонії вшанування пам’яті жертв політичних репресій у Національному історико-меморіальному заповіднику «Биківнянські могили», повідомляє кореспондент Укрінформу.

Глава держави нагадав, що, зокрема, своєї черги чекають ще 11 районів та майже 300 населених пунктів.

«Цього тижня я уважно стежив за дискусією в Раді на цю тему – не тільки ж про генерального прокурора думав. Яке рішення я порадив би народним депутатам? Інтереси національної безпеки вимагають завершення декомунізації. З цього випливає, що ті, хто ще не перейменувався, мають таки назватися по-новому – крапка!», - сказав він.

За словами Президента, наразі шістьма постановами Верховної Ради перейменовано 688 населених пунктів та 15 районів. Упродовж останніх 1,5 року в обласних центрах України було змінено назви понад 1 тис. вулиць. За період з 13 грудня по квітень цього року демонтовано більше тисячі ідолів Леніна та близько 150 істуканів іншим радянським діячам.

«Ви лише уявіть, як же було засмічено Україну цим радянсько-російським ідеологічним мотлохом! Навіть при таких темпах демонтажу в країні ще й досі залишається до тисячі монументів кривавому Іллічу», - зауважив він.

Зокрема, як поінформував Глава держави, своєї черги чекають ще 11 районів та майже 300 населених пунктів, із них два – обласні центри. Він підкреслив: не можна допустити, щоб великі й славні міста України носили імена більшовицьких катів Кірова, Дзержинського, Петровського.

«Питання – риторичне. Замість того, щоб робити на ньому політичні спекуляції, використовувати в своїх інтересах пережитки радянських історичних стереотипів, дурити й лякати людей якимись нібито незручностями, треба вести в громадах роз’яснювальну роботу щодо важливості декомунізації», - додав він.

Водночас, Порошенко підкреслив, що у процесі децентралізації не враховувати думку громад теж неправильно, оскільки «не вина центру, що низка громад, часто внаслідок маніпуляцій політиканів, несерйозно поставилася до проблеми і не ухвалила рішень з цього питання в ті терміни, в які передбачав закон».

"Та хіба не в наших силах дати громадам додатковий термін і ще одну можливість прийняти рішення, самим обрати собі іншу назву? Імена катів з карти України – геть, це не обговорюється. А от яку назву обрати собі на майбутнє – хай громади вирішують самі. Єдине застереження – не повертатися до імперських найменувань. Я не дозволю, щоби карту України знову заплямували новоросійськими топонімами! Ми маємо завершити декомунізацію, тому що це питання є питанням національної безпеки. Рівно як і нашої відповідальності на майбутнє, і морального обов’язку перед мільйонами і мільйонами українців, винищених більшовизмом», - наголосив Глава держави.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-