Козаченко: Судді не люстровані, бо в колег не піднімається рука

Козаченко: Судді не люстровані, бо в колег не піднімається рука

Укрінформ
Жоден суддя в Україні досі не люстрований, бо в судах є професійна солідарність і конфлікт інтересів.

Про це в інтерв'ю "Радіо Свобода" заявила начальник люстраційного департаменту Міністерства юстиції Тетяна Козаченко.

"Ми бачимо, що у судів немає волі не те (люстрацію - ред.), що вони повертають з інших державних органів чиновників, високопосадовців, які подають позови, а на суддів в них взагалі не піднімається рука", - сказала вона.

За її словами, є єдине рішення Вищої ради юстиції щодо люстрації екс-голови Вищого господарського суду Татькова.

"Справа в тому, що є єдине рішення Вищої ради юстиції щодо люстрації, заборона до екс-голови Вищого господарського суду Віктора Татькова. Це фактично людина, яка побудувала і була на чолі тієї архітектури, піраміди корупційності питань в господарських судах. Це комерційні суди України. І Вища рада юстиції виконала закон і визнала те, що до нього застосовуються заборони. І навіть направила подання до Верховної Ради про звільнення. І Верховна Рада поставила на обговорення у порядок денний. Однак зняла це питання. Тому що як всі майданівські судді, так і Татьков, до якого застосовуються люстраційні процедури, оскаржили подання на їх звільнення до Вищого адміністративного суду. І зараз Вищий адміністративний суд розглядає ці справи. І саме 16 травня буде наступне, можливо, остаточне засідання", - розповіла вона про справу судді.

Козаченко висловила сподівання, що ВРЮ скаже своє вагоме слово.

"Якщо не оновлюється той судовий корпус і той державний корпус чиновників, які не здатні проводити розслідування проти себе і налагоджувати життя, бо їх завдання - утримуватися на тих самих державних посадах за копійчані посади, авжеж, ми втрачаємо час і маємо небезпеку щодо відродження держави", - зазначила чиновниця.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-