Коли Петро І рубав вікно у Європу, Мазепа вів Україну через двері - Порошенко

Коли Петро І рубав вікно у Європу, Мазепа вів Україну через двері - Порошенко

Укрінформ
Відкриття у Полтаві пам'ятника видатному державному діячеві, дипломату, меценату, просвітителю Івану Мазепі є подією загальнонаціонального значення, адже гетьман став справжнім символом українського спротиву Росії.

На цьому наголосив Президент України Петро Порошенко на відкритті монумента, повідомляє Укрінформ.

"Імперія не шкодувала чорної фарби, аби спотворити його образ. Та це не завадило, а навпаки допомогло Мазепі стати справжнім символом українського спротиву Росії; прапором нашого руху до незалежності – до тієї мети, яку Мазепа, йдучи попереду свого часу, усвідомив вже через 50 років після Переяслава", - заявив глава держави.

Він підкреслив, що, пройшовши через багато років визвольної боротьби, українцям треба повертатися до власної національної історії, будувати свій пантеон героїв, яких у нас дуже багато.

"Маємо оцінювати Мазепу лише в нашій, українській системі координат. І європейській також. Не забуваймо: ще коли Петро І рубав для Росії вікно до Європи, Україна часів Мазепи ходила до Європи через двері", - зазначив Президент.

За його словами, таким чином Україна починає поволі позбавлятися хибних уявлень про історію та стереотипи, які протягом сотень років поширювали серед українців їхні вороги.

«За два роки росіяни зробили багато для популяризації Мазепи серед українців і розвінчання міфів більше, ніж Національний банк за 20 років масового друкування десятигривневих купюр з його зображенням», - наголосив Порошенко.

Порошенко подякував ініціатору спорудження пам'ятника - голові Полтавського міського об'єднання товариства  «Просвіта» Миколі Кульчицькому, сотням меценатів, які пожертвували гроші на пам'ятник, та громаді Полтави, яка прийняла рішення про його встановлення.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-