Берлін спростовує домовленість про поліцейську місію на Донбасі

Берлін спростовує домовленість про поліцейську місію на Донбасі

Укрінформ
Офіційний Берлін не підтверджує інформацію про домовленість розмістити на Донбасі озброєну поліцейську місію ОБСЄ.

Про це в середу заявив офіційний представник МЗС ФРН Мартін Шефер, повідомляє кореспондент Укрінформу в Німеччині.

«Я з усією відповідальністю можу заявити, що не обговорюються за участю Німеччини і Франції ні в рамках ОБСЄ, ні «нормандського формату» зміни абсолютно цивільного характеру спостережної місії ОБСЄ», - запевнив Шефер.

Він нагадав, що на Донбасі працює цивільна неозброєна місія спостерігачів ОБСЄ. Таким було рішення всіх 57 членів Організації, які також прийняли рішення про продовження мандата місії.

Шефер пояснив, що українське керівництво, Президент протягом тривалого часу періодично висувають ідею збройної місії. «Але немає жодного прецеденту такої збройної місії... Для нас важко уявити собі на даний час, як могла б виглядати озброєна місія ОБСЄ, метою якої мало б бути забезпечення безпеки виборів у зайнятих сепаратистами регіонах», - підкреслив дипломат, додавши, що треба ще забезпечити безпеку самих спостерігачів.

За словами Шефера, якраз навпаки, саме цивільний характер місії ОБСЄ є важливим, особливо з урахуванням того, що вона була схвалена всіма конфліктуючими сторонами. Якщо ж постає питання збройної місії, це тягне за собою «цілу низку складних правових, політичних, практичних, військових питань», зазначив представник МЗС. Він нагадав, що в регіоні зосереджена велика кількість сучасних озброєнь.

Водночас Шефер підтвердив, що в «нормандському форматі» та у світлі головування Німеччини в ОБСЄ на прохання секретаріату цієї організації обговорюються дії щодо поліпшення ситуації з безпекою для проведення місцевих виборів. Однак, за його словами, про це ще рано говорити. Сторони очікують пропозиції ОБСЄ, уточнив дипломат.

Він також поінформував про підготовку «в осяжному майбутньому» зустрічі «нормандської четвірки» на рівні міністрів закордонних справ, але назвати її дату поки не зміг. Тема спостерігачів місії ОБСЄ обговорюватиметься на майбутній зустрічі, повідомив він.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-