Луценко не хоче

Луценко не хоче "декоративно очолювати непідконтрольну" ГПУ

Укрінформ
На вівторок, 26 квітня, запланована конференція прокурорів зі створення органів самоуправління, після чого генеральний прокурор уже не матиме права вирішувати кадрові питання, що зменшить ажіотаж навколо його призначення.

Про це журналістам у кулуарах ВР заявив керівник фракції БПП Юрій Луценко, повідомляє кореспондент Укрінформу.

«На вівторок запланована конференція прокурорів, яка створить органи, котрі беруть на себе монопольне право призначення і зняття з посад. Обезглавлена прокуратура виходить з-під контролю і закриває сама себе. Вже ніякий генпрокурор у середу не зможе зняти заступника генпрокурора або прокурора, або слідчого - будь-кого - без рішення органів, які створюють зараз прокурори самі для себе», - сказав він.

За словами політика, не допустити такої ситуації повинні були норми, виписані в законопроекті №4469 про внесення змін до законів про прокуратуру та про Державне бюро розслідувань, проте документ навіть не був включений до порядку денного засідання парламенту.

Луценко зазначив, що окрім зміни кваліфікаційних вимог до особи-претендента на крісло генерального прокурора цей законопроект вирішував питання створення генеральної інспекції, яка мала б знищити корупцію і зраду в прокуратурі; знімала обмеження на призначення на кадрові посади в обласних прокуратурах осіб без прокурорського стажу. Крім того, народний депутат підкреслив, що документом відтерміновувалося на рік створення дисциплінарної комісії прокурорського самоврядування, щоб «спочатку завести нових людей і лише потім давати їм права внутрішнього самоуправління» у прокуратурі, та запускався процес заочного засудження осіб, які вчинили найтяжчі злочини на території України, зокрема Януковича і його пособників.

Також, за даними парламентарія, проект закону передбачав вирішення законодавчої колізії щодо передачі справ з Генеральної прокуратури до Державного бюро розслідувань, яке наразі ще не створене. 

Луценко наголосив, що, в разі створення відповідних органів прокурорського самоврядування, він не буде очолювати ГПУ.

«Брати участь у декоративному очоленні непідконтрольної структури я не маю наміру», - зауважив лідер фракції БПП.

Водночас Луценко наголосив, що ні сьогодні, ні вже завтра на засіданнях ВР розгляд питання про повторне винесення законопроекту, який би вирішував зазначені питання, неможливий. За його словами, вирішувати цю проблему потрібно протягом наступних тижнів, коли не буде пленарних засідань.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-