Наталія Яресько: Україна повертається додому, в Європу

Наталія Яресько: Україна повертається додому, в Європу

Укрінформ
Наталія Яресько, дарма, що екс-міністр, на форумі East Forum Berlin у вівторок виступала в першій, ключовій частині. З доповіддю, а не в дебатах.

Правда, трохи пізніше за списком, ніж передбачалося спочатку: мабуть, організатори, оголосивши її участь ще як глави Мінфіну (судячи з надрукованою заздалегідь програмою), вирішили все ж пропустити вперед діючих чиновників.

Виступ, наповнений цифрами і фактами, а також політичними месиджами, можна, мабуть, розглядати не тільки як інформування майже 400 учасників форуму, які представляли близько 40 країн, а й як звіт про виконану роботу. Про роботу уряду, що вже пішов у відставку, в якому сама Яресько займала одну з ключових посад. Значить, і про її роботу особисто.

При цьому пані Наталія відповіла відмовою на прохання про інтерв'ю. Заявила, що не спілкується з пресою в ці дні. Втім, на одне питання Укрінформу все ж відповіла - про плани на найближче майбутнє. А на зауваження про те, що з нею, напевно, багато хто хоче поспілкуватися, зауважила: "Ніхто не хоче". Однак, схоже, лукавила.

Виглядала Наталія Яресько впевненою в собі і навіть щасливою - очевидно, вперше за стільки часу вдалося зітхнути відносно вільно і відпочити...

Ми вирішили зупинитися на основних моментах виступу Яресько на форумі East Forum Berlin.

ПРО ВІКОВІ І НОВІ ВИКЛИКИ

Україна з її вираженою європейської ідентифікацією в центрі європейського континенту стикалася з багатьма викликами у відносинах зі східними сусідами протягом століть, до тієї точки, коли в 21 столітті під час нашої Революції Гідності в 2014 році, або Майдану, ми прийняли найбільшу жертву, і частина українських громадян проголосила раз і назавжди, що їх країна виступає за загальноєвропейські цінності, за гідність і свободу, політичні, соціальні та економічні, по-справжньому невід'ємні права.

Форум в основному фокусується на економічному вимірі відносин між Сходом і Заходом. Вважаю, приклад України може стати ключем для розуміння процесів, що відбуваються на континенті. І я повинна тут підкреслити, наскільки неймовірно тяжкою була і є ця трансформація з урахуванням незаконної анексії і окупації 7% нашої суверенної території і руйнування 20% нашої національної економіки.

НЕЗВАЖАЮЧИ НІ НА ЩО, НАША ЕКОНОМІКА ВИСТОЯЛА

Чесно кажучи, найсерйознішим бар'єром для вільної торгівлі і співпраці, найбільшим джерелом торгових воєн є присутність іноземних танків і військ у нашій країні.

Якщо говорити про динаміку процесу трансформації в Україні сьогодні, я пропоную зосередитися на трьох основних економічних питаннях: перше - макроекономічна стабільність, друге - бізнес-клімат і третє, останнє, але не менш важливе, - боротьба з корупцією.

Попри те, що багато хто передрікав півтора роки тому, Україна змогла з успіхом стабілізувати свою макроекономічну ситуацію. Давайте подивимося на деякі індикатори. На початку 2015 року щомісячна інфляція досягала небезпечних 14%, тепер вона стабілізована, а в лютому цього року ми мали дефляцію на рівні "-" 0,4%.

Після масової девальвації на початку 2015 року наша валюта тепер стабільна.

Національні валютні резерви стабілізувалися на рівні, еквівалентному більше трьох місяців імпорту, це втричі більше, ніж рік тому. Дефіцит державного фінансування скоротився вп'ятеро всього лише за рік - з 10,1% ВВП у 2014 році до 2,1% ВВП в 2015-му.

І після падіння ВВП на 6,8% у 2014 році і на 10% - в 2015-му, вперше в останньому кварталі 2015 року він показав зростання. Прогноз МВФ на 2016 рік становить 1,5% зростання ВВП.

Після 42 місяців постійного зниження промислове виробництво в Україні вперше показало зростання в лютому на 8%.

Як бачите, якщо порівнювати ситуацію з тією, якою вона була півтора роки тому, макроекономічна ситуація в Україні покращилася разюче. Наша економіка вистояла. Ніхто навіть і думати не смів про таку глибоку та швидку зміну. Однак, з необхідною політичною волею, ми зробили це.

П'ЯТЬ ОСНОВНИХ ВИКЛИКІВ ДЛЯ УКРАЇНИ

Ситуація значно покращилася, але продовжує залишатися крихкою.

Дивлячись в майбутнє, я передбачаю 5 основних викликів для України. Перше: навіть якщо наша економіка знову на підйомі, ми стартували з дуже низького рівня, і знадобитися час, щоб українці змогли відчути переваги цього повернення до зростання і рухатися до процвітання. Це буде основною характеристикою успіху, а не статистика.

Друге: наше економічне відновлення у великій мірі залежить від ситуації з безпекою на Донбасі. Україна прихильна миру, але їй необхідно повне виконання «мінських угод», в першу чергу, з боку агресора.

Третє: глобальний економічний клімат несприятливий. Треба прийняти попередження МВФ про стійке повільне зростання в економіках, що розвиваються, критичні ціни на сировинні товари знаходяться в депресії, і це безпосередньо вплине також і на Україну.

Четверте: Україна має продовжувати йти шляхом фіскальних обмежень, нам треба і далі знижувати наш дефіцит і обмежити наші запити. Це означає жити відповідно до обмежених бюджетних ресурсів, використовуючи їх на найнагальніші потреби.

П'яте: Україна дуже залежна від своїх зовнішніх партнерів. І я бачу це як величезний актив, оскільки МВФ не тільки надає фінансову допомогу, але підтверджує нашу прихильність реформам. Тільки якщо ми будемо виконувати умови співпраці з МВФ, ми зможемо повернути собі силу, довіру і впевненість з боку міжнародних партнерів та спільноти в широкому сенсі.

ІНВЕСТОРИ ПОВЕРТАЮТЬСЯ

І тут знову, порівнюючи з тим, що було 2 роки тому, ситуація покращилася радикально. Ми починаємо бачити, як інвестори повертаються в Україну. Cargill (американська продовольча компанія - Укрінформ) інвестує 120 млн дол. у портову інфраструктуру, в модернізацію в Одесі. Leoni (Leoni AG, німецька компанія, планує побудувати другий завод в Коломиї Івано-Франківської області - Укрінформ) планує подвоїти свої потужності в західній Україні з виробництва запчастин (електричних кабельних мереж для авто - Укрінформ). Японський виробник Fujikura (виробник зварювального обладнання та проводів - Укрінформ) щойно заснував виробництво у Львові, створивши 200 нових робочих місць. Ericsson (шведська мультинаціональна телекомунікаційна корпорація - Укрінформ) планує відкрити дослідницький центр. Таку динаміку пояснюють п'ять чинників. Перше: стабілізація макроекономічної ситуації, що необхідно для бізнесу. Компанії не можуть працювати, якщо обмінний курс плаває.

Друге: ми почали масивну дерегуляцію нашої економіки. Дозвольте навести всього кілька прикладів. Кількість дозвільних документів скоротилася з 143 до 84. Скоротилася кількість ліцензій з 56 до 30. Ми запровадили дворічний мораторій на будь-які інспекції та перевірки в малому бізнесі.

Час реєстрації для прибуваючих кораблів і вантажів у портах скоротився з декількох годин до всього 16 хвилин.

Бізнес в Україні тепер може бути зареєстрований онлайн за 24 години.

І, нарешті, ми радикально скоротили податковий тягар. Єдиний соціальний внесок, наприклад, скоротився з 41 до 22 відсотків. Кількість всяких поборів і податків було скорочено вдвічі - з 22 до 11.

Четверте: ми надали повний і ефективний доступ до суспільних тендерів всім вітчизняним і міжнародним компаніям. Я приведу яскравий приклад: вперше з часу здобуття Україною незалежності тендер на постачання продовольства військовим виграла зарубіжна компанія - METRO (один із співорганізаторів цьогорічного форуму). Це дуже серйозний сигнал міжнародній бізнес-спільноті, що Україна відкрита для бізнесу, ми готові до співпраці. Але відкрита та чесна конкуренція до того ж допомагає заощадити гроші для бюджету України.

П'яте, і мабуть, найбільш важливе: завдяки всеосяжній угоді про торговельне співробітництво з ЄС від 1 січня, компанії, що працюють в Україні, отримали прямий доступ на європейський ринок і побачать ефективну і повну реалізацію європейських стандартів у всьому - від аудиту до митниці, від фітосанітарних норм до антимонопольного законодавства. І це величезна перевага. Україна тепер ефективно може стати виробничою платформою для Європи і за її межами.

БОРОТЬБА З КОРУПЦІЄЮ - ПРІОРИТЕТ

Корупція була і залишається отрутою в нашому суспільстві. За останні 2 роки Україна досягла дуже важливих результатів у боротьбі з корупцією. Але це процес. Для боротьби з корупцією ми вже впровадили тристоронню стратегію. Перше: ми вирішили питання особистої зацікавленості, поклавши край привілеям, преференцій, схемами. Ця реформа дозволила заощадити від 2 до 4 млрд доларів на рік.

Ми в першу чергу позбулися всіх посередників у газовій сфері, які крали мільярди доларів, не виробляючи ніякої доданої вартості в нашій країні. Це, можливо, найважливіше одиничне рішення, прийняте Україною в боротьбі з корупцією за весь час.

Ми підвищили внутрішні тарифи на газ. На близько 450%. Болісно, ​​але це стало початком кінця поведінки розбазарювання і масового розкрадання енергії, які панували на внутрішньому ринку.

Ми закрили багато корупційних проріх, що дозволяли уникати сплати податків. Це позбавило олігархів можливостей переправляти свої доходи за кордон.

Впровадили систему електронних закупівель, що нарешті поклало кінець скандальної практиці розкрадання. Почали систематичний аудит всіх держпідприємств.

Друга група наших заходів по боротьбі з корупцією - це збільшення транспарентності. Ми створили електронний уряд і дали можливість громадськості перевірити доходи чиновників, у незворотному порядку. Громадянське суспільство має перемогти корумповані інститути. Електронна система для всіх держзамовлень скорочує можливості корупції та зберігає мільйони для держбюджету. Ми даємо широкий доступ для громадськості до регістрів майна, так само як і всю інформацію про володіння землею. Все держвидатки викладені онлайн, в режимі реального часу.

Я недавно була в Гаазі, і мій колега, міністр фінансів, кілька разів повторив, що вони в Голландії можуть повчитися в України.

Тепер всі чиновники повинні в повному обсязі розкривати свої активи і операції по податках. І в цьому відношенні ми випереджаємо деякі європейські країни, наприклад, Велику Британію, де все ще тривають дебати про те, чи повинен розкривати доходи прем'єр-міністр.

Третя група наших заходів - будівництво нових інституцій, з новими людьми і ринковими зарплатами, щоб закликати корупціонерів і злочинців до суду. Утворені сили нової Національної поліції в 18 містах, до кінця року будуть ще в 14 містах.

І нещодавно утворене Антикорупційне бюро вже розслідувало понад 80 випадків ймовірної корупції, в яких були замішані, в тому числі судді, держслужбовці, прокурори, ректори вузів та інші.

Незважаючи на те, що багато зроблено, цього, звичайно ж, далеко недостатньо. Давно треба було реформувати, і дощенту, юридичну систему. Не повинно бути безкарності перед законом. Продовження реформи судової системи - головний пріоритет. Не може бути ніякого стійкого зростання інвестицій і процвітання, поки ми повністю не реформуємо судову систему. Верховенство закону - ключ до успіху всіх реформ.

ТРАНСФОРМАЦІЯ НЕМОЖЛИВА НАОДИНЦІ

Ми знаємо, що на це потрібен час. І треба всіма силами прискорити ці процеси. І посилити підтримку. Фундаментальна трансформація України неможлива сьогодні без партнерів, без вас. Ви повинні продовжувати залишатися залученими. Занадто багато стоїть на кону. Успіх України необхідний для успіху Європи і Сходу.

Україна - лабораторія змін для багатьох країнах. Нам потрібно терпіння і продовження прихильності. Трансформація України не буде швидким процесом. Немає в історії паралелей і аналогів реформ такого масштабу. Це займе час, тому нам треба відчувати цей процес кожен день, крок за кроком.

Тисячоліття тому, за часів правління нашого князя Ярослава Мудрого, Україна була частиною величезної європейської сім'ї і підтримувала династичні і економічні зв'язки з країнами і народами континенту. Сьогодні на тлі драматичних подій в своїй історії, ми переживає глибоку трансформацію нашої економіки. Україна повертається додому, в Європу, яка сама зазнає серйозної трансформації.

Разом, фокусуючись на тому, що нас пов'язує, визнаючи невід'ємні права, яких всі наші люди хочуть і яких заслуговують, я не сумніваюся, що ця трансформація буде успішною. Для Європи - повної, вільної і мирної.

Ольга Танасійчук, БЕРЛІН.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-