Ахметов зондує настрої задля створення підконтрольної партії - Бригинець

Ахметов зондує настрої задля створення підконтрольної партії - Бригинець

Укрінформ
За ідеєю створення міжобласного територіального об'єднання (МТО) “Донбас” стоїть олігарх Рінат Ахметов, який хоче прозондувати настрої населення регіону з метою створення у подальшому підконтрольної партії, яка діятиме по обидва боки нинішньої лінії розмежування.

Таку думку в коментарі Укрінформу повідомив народний депутат, радник міністра інформаційної політики України Олександр Бригинець.

“Це відверто популістське рішення. Але, як відомо, кожен популізм орієнтований на свою аудиторію. Ахметов сьогодні не дуже дружить з “Відродженням” та “Опоблоком”, у них є свої різні напрямки.  В планах Ахметова створити тут, на території Донбасу, свою регіональну політичну силу, яка б мала висловлювати інтереси мешканців цього регіону. Ця заява, про МТО “Донбас”,  і є тим популізмом, орієнтованим на створення такої політичної  сили, яка діятиме і тут, і там”, - заявив Бригинець, коментуючи зареєстрований низкою депутатів від “Опоблоку”, законопроект щодо створення МТО Донбас на території ОРДО/ОРЛО.

На переконання народного депутата, така політична сила виглядатиме як умовно “патріотична” на окупованих територіях, адже певною мірою відстоюватиме інтереси України, але сприйматиметься, як умовно “проросійська” на підконтрольній Уряду території Донбасу: “Оскільки є проукраїнський електорат з того боку і проросійський - з цього, то така політична сила, як здається людям, які хочуть це зробити, може мати достатньо великий рейтинг”.

Нинішня заява про необхідність створення МТО “Донбас” як раз і спрямована на замір та підняття рейтингу такої політичної сили: “Бачте, ми ж хочемо зробити таку штуку, а вони там, в Києві, такі-сякі нам не дають”.

“Метою цього популістського проекту є консолідація навколо цієї ідеї певної групи людей по обидва боки від лінії розмежування. І коли вони “розкачають” цю ідею, поміряють рейтинг і побачать, що є підтримка, тоді і будуть створювати відповідну політичну силу”, - переконаний Бригинець.

Така партія могла б взяти участь і у виборах на території окремих районів Донецької та Луганської області (ОРДО/ОРЛО), проведення яких передбачають Мінські домовленості. Хоча сам народний депутат не вважає за можливе їх проведення у цьому році. На думку Бригинця, схоже бачення, вочевидь, і в авторів ідеї МТО “Донбас”: “Цей законопроект і виник як підготовчий до виборів, бо вони розуміють, що до них ще багато часу. Якби вибори в цьому році, то ідею б не встигли “прокачати”.

При цьому, електорат цієї партії знаходиться і на підконтрольній Україні території Донбасу, оскільки значна частина людей виступає проти замороження конфлікту, потребуючи більше комунікації з територіями за нинішньою лінією розмежування. “На українському Донбасі можуть бути прихильники такої концепції, оскільки люди тут не хочуть замороженого конфлікту, бо їм потрібно більше комунікації, вони їздять на роботу тощо. Для певної частини людей тут вибір між замороженим конфліктом і такою конгломерацією може бути цікавим на користь такої конгломерації”, - заявив радник міністра інформаційної політики.

На переконання народного депутата, в центрі цієї політсили стоятимуть “люди Ахметова та Медведчука”: “А хто стоїть за Ахметовим? Я не сумніваюсь, що за Ахметовим стоїть той самий, хто і за Медведчуком”. Номінальним же лідером партії буде “якийсь молодий, красивий  і талановитий політик, який займатиметься соціальною демагогією”. При цьому, він буде “нейтральним, позитивним політиком, який виглядатиме, як миротворець, а не як яструб з антиукраїнськими настроями”.

Як відомо,  24 березня у Верховній Раді України зареєстровано “Проект Закону про особливості управління окремими територіями Донецької та Луганської областей”, яким пропонується утворити на нинішніх територіях т.з. “ДНР” та “ЛНР” Міжобласне територіальне об’єднання “Донбас” з “самостійною системою державного управління на принципах децентралізації та широких повноважень органів місцевого самоврядування”.

Згідно із законопроектом, зареєстрованим 6 депутатами від “Опозиційного блоку”, пропонується створення вищого представницького органу влади в МТО “Донбас” – “Представницького Зібрання МТО “Донбас”, виконавчого органу влади в МТО “Донбас” – “Виконавчого Комітету МТО”, а також запровадження особливого порядку місцевого самоврядування на цій території.

Крім того, законопроект передбачає, щоб органи влади та місцевого самоврядування МТО “Донбас” “приймають рішення про утворення, структуру, чисельність загонів народної міліції з охорони громадського порядку МТО “Донбас” і координують їх діяльність; розглядають питання про надання згоди на призначення керівників органів внутрішніх справ, служби безпеки та прокуратури МТО “Донбас”.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-