В РФ камера зафіксувала, хто цікавився даними працівників і читачів БУЛ

В РФ камера зафіксувала, хто цікавився даними працівників і читачів БУЛ

Укрінформ
У розпорядженні Укрінформу опинилося відео відвідання Бібліотеки української літератури в Москві 12 листопада 2015 року московським чиновником і двома особами, «бібліотекарями», які ще тоді цікавилися даними на читачів і співробітників БУЛ.

Відео з камери спостереження БУЛ розміщене на youtube.

Через два тижні після арешту директора БУЛ Наталі Шаріної, 12 листопада 2015 року у Бібліотеку прийшов начальник управління з розвитку культурних центрів Департаменту культури Москви Олександр Бодров. Його супроводжували двоє молодих людей, яких він представив присутнім як «бібліотекарів» (пізніше Бодров говорив, що не знає, хто вони такі і з якої організації).

«Бібліотекарі» були присутні під час зустрічей чиновника з бухгалтером та іншими співробітниками. Бодров попросив, щоб йому показали особові справи співробітників бібліотеки, пояснивши це тим, що потрібно вирішувати питання про перехід бібліотеки з відомства Департаменту культури у відомство Департаменту національної політики. Двоє невідомих переписували дані з особових справ працівників (очевидно, ці дані згодом використовувалися під час серії обшуків за місцями фактичного проживання співробітників бібліотеки). Коли Бодров попросив показати також списки читачів, співробітники бібліотеки йому відмовили, кажучи, що це заборонено законом «Про захист персональних даних».

Раніше Укрінформ повідомляв про те, що слідчий з особливо важливих справ, який веде справу Бібліотеки української літератури в Москві (на опублікованому відео - не він), нещодавно звернувся до співробітників бібліотеки із запитом про анкетні дані на трьох читачів, які брали для читання книги «Ментальність орди» Євгена Гуцала, а також «Україна або смерть», «Голод в Україні».

Нагадаємо, директор Бібліотеки української літератури в Москві Наталя Шаріна знаходиться під домашнім арештом за обвинуваченням у "поширенні екстремістської літератури" з 30 жовтня 2015 року. У грудні пройшли обшуки і вилучення в інших співробітників Бібліотеки, а також в офісі БУЛ. У січні Пресненський суд Москви продовжив домашній арешт Шаріної до 28 квітня. 5 квітня російське слідство пред'явило Шаріній ще одне обвинувачення – згідно з ч.4 ст.160 КК РФ (розтрата).

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-