Референдум у Нідерландах не може скасувати асоціацію України з ЄС

Референдум у Нідерландах не може скасувати асоціацію України з ЄС

Заява
Укрінформ
Референдум у Нідерландах показав незначну підтримку ініціативи заблокувати ратифікацію Угоди про асоціацію Україна-ЄС, відтак голландський уряд повинен знайти рішення, щоб забезпечити набуття чинності угоди.

Про це йдеться у заяві керівного комітету Форуму громадянського суспільства Східного партнерства щодо проведення у Нідерландах незаконодавчого референдуму стосовно ратифікації Угоди про асоціацію Україна-ЄС, повідомляє власний кореспондент Укрінформу у Брюсселі.

«Результати референдуму показали, що лише чверть голландського електорату проголосували проти Угоди про асоціацію з Україною, а переважна більшість взагалі не взяла участь у голосуванні. Це свідчтиь, що нідерландське суспільство далеке від схвалення цього питання. Разом із тим, що нідерландський уряд має поважати результати референдуму, керівний комітет закликає здійснити чіткий пошук шляхів для збереження головних елементів Угоди про асоціацію», - йдеться у заяві.

При цьому наголошується, що однією із таких головних частин Угоди є положення про поглиблену і всеохоплюючу зону вільної торгівлі, дія якої може бути призупинена лише консенсусним рішенням усіх 28 країн-членів Євросоюзу.

«Підтримка українців на їх шляху до прозахідних реформ, які забезпечують незалежність і майбутнє процвітання, має тривати. Важливість продовження цих реформ не є перебільшенням. Їхній успіх стане головним прикладом для таких країн у Східній Європі, як Росія, яка продовжує дотримуватися авторитарної моделі урядування й активно намагається заблокувати реформи у регіоні», - наголосили європейські лідери.

Керівний комітет Форуму громадянського суспільства Східного партнерства також визнав, що аргументи за ратифікацію Угоди про асоціацію Україна-ЄС на нідерландському референдумі поширювалися неефективно.

«Це є тим завданням, до якого голландське керівництво та політики мусять повернутися. Ми також закликаємо нідерландське суспільство допомогти мобілізувати голландську громадську думку на підтримку європейських реформ», - наголошується у заяві.

Заяву підписали члени керівного комітету Форуму громадського суспільства Східного партнерства, зокрема: прем'єр-міністр Нідерландів Марк Рютте, міністр закордонних справ Нідерландів Берт Кундерс, голова Сенату Нідерландів Анкі Брукерс-Кноль, спікер Палати представників Нідерландів Хадіджа Аріб, президент Європейської ради Дональд Туск, високий представник ЄС із зовнішніх справ та політики безпеки Федеріка Могеріні, президент Єврокомісії Жан-Клод Юнкер, єврокомісар з європейської політики сусідства та переговорів про розширення Йоханнес Хан, президент Європарламенту Мартін Шульц, а також міністри закордонних справ усіх 28 країн-членів ЄС.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-