Нардепи

Нардепи "завернули" валютну реструктуризацію

Укрінформ
Народні депутати повернули на повторне перше читання до профільного комітету законопроекти про валютну реструктуризацію. В комітеті  проекти законів мають бути доопрацьовані й об'єднані в один документ.

Як повідомляє кореспондент Укрінформу, за відповідне рішення щодо  урядового та депутатського законопроектів №4004 та №4004-1 "Про реструктуризацію зобов'язань громадян України за кредитами в іноземній валюті, що отримані на придбання єдиного житла (іпотечні кредити)" проголосували 276 народних обранців.

Урядовий законопроект №4004 передбачає реструктуризацію валютних кредитів, що отримувалися позичальниками для придбання єдиного житла за умови відсутності іншої житлової нерухомості у власності.

Водночас зазначається, що реструктуризації підлягають кредити, залишок заборгованості за якими не перевищує 2,5 мільйона гривень станом на 1 січня 2015 року.

Проект закону передбачає також заміну валюти зобов'язань по курсу НБУ на дату реструктуризації з умовою прощення частини боргу позичальникам, які мають єдине житло, - не менше 25%; позичальникам, які мають соціальне житло (квартири - 60 кв.м, будинки - 120 кв.м) не менше 50%; інвалідам першої групи, учасникам АТО, ветеранам, багатодітним та сім'ям з дитиною інвалідом першої групи, які мають єдине житло, - 50%; учасникам АТО, які отримали інвалідність першої групи під час служби і мають єдине житло - не менше 80%, а які мають єдине соціальне житло - 100%. При цьому спадкоємцям загиблих учасників АТО пропонується прощення 100% боргу.   

Разом з тим, депутатський законопроект №4004-1 поданий парламентаріями опозиційного блоку, передбачає реструктуризацію валютних кредитів, якщо вони були надані позичальнику з метою придбання нерухомого майна або під його заставу, а загальна сума заборгованості за таким договором не перевищує 2,5 мільйона гривень. Даний проект закону не містить обмежень щодо площі придбаних квартир та будинків.

Перший заступник Голови ВР Андрій Парубій закликав комітет з питань фінансової політики, який є профільним в даному питанні, якнайшвидше доопрацювати і створити єдиний нормативно-правовий акт та винести його до сесійної зали.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-