ЮНЕСКО констатувала окупантські репресії в Криму

ЮНЕСКО констатувала окупантські репресії в Криму

Доповідь
Укрінформ
Комісія з питань програми та зовнішніх відносин 199-ї сесії Виконавчої ради ЮНЕСКО розглянула доповідь і ухвалила рішення «Моніторинг ситуації в АР Крим (Україна)», де містяться конкретні факти репресій на українському півострові проти національних меншин, свободи віросповідання, доступу до освіти рідною мовою, безпеки журналістів та проблеми безкарності.

Про хід обговорення, яке відбулося в понеділок у штаб-квартирі ЮНЕСКО, написав у Фейсбуці заступник представника України в цій організації Віктор Войтович.

«У доповіді (199 ЕХ/5 І (Е)) наведено конкретні факти кричущих порушень прав людини та прав національних меншин, насамперед кримських татар та українців, у сфері компетенції ЮНЕСКО, на основі яких робиться висновок щодо значного погіршення ситуації на тимчасово окупованому РФ півострові», - зазначив дипломат.

За його словами, ухвалений переважною більшістю голосів (17 – за, 5 – проти) документ «Моніторинг ситуації в Автономній Республіці Крим (Україна)» став уже п’ятим поспіль рішенням Виконавчої ради ЮНЕСКО з моменту незаконної окупації Криму. «Рішення передбачає, що на наступній 200-й сесії Виконавчої ради ЮНЕСКО генеральний директор (організації Ірина Бокова) повинна представити чергову доповідь щодо реалізації попередніх рішень, зокрема щодо створення на інституційному рівні механізму моніторингу з боку ЮНЕСО ситуації в Автономній Республіці Крим», - зауважив Войтович.

Позицію України представив її постійний представник при ЮНЕСКО Олег Шамшур. Він наголосив, що суттєве погіршення ситуації в Автономній Республіці Крим та місті Севастополь у сферах компетенції ЮНЕСКО робить дедалі більш нагальним створення ефективного механізму моніторингу ситуації на незаконно окупованому півострові, дієвим елементом якого має стати організація місій ЮНЕСКО з метою спостереження ситуації на місці.

«На підтримку позиції України виступили делегації США, ЄС, Республіки Корея, Мексики, Туреччини, Японії», - додав Войтович.

Наприкінці березня офіційне представництво України в ЮНЕСКО поінформувало керівництво та іноземних представників цієї організації про поточну ситуації в АРК у сферах компетенції ЮНЕСКО та навело конкретні факти репресій на півострові проти національних меншин, свободи віросповідання, доступу до освіти рідною мовою, безпеки журналістів та проблеми безкарності.

Фото: Viktor Voitovych, Фейсбук

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-