Путін може помилувати Савченко і всупереч її бажанню - адвокат

Путін може помилувати Савченко і всупереч її бажанню - адвокат

Укрінформ
Президент Російської Федерації Володимир Путін може помилувати незаконно засуджену в РФ українську льотчицю, народного депутата Надію Савченко і всупереч її бажанню.

Про це заявив адвокат Савченко Микола Полозов в інтерв'ю DW.

"Потрібно розуміти, що правове поле в Росії є дуже гнучким, коли йдеться про прийняття політичних рішень. Тому навіть якщо сама Савченко буде пручатись, але при цьому політично вигідно буде зробити акт помилування з боку президента Російської Федерації, то тоді її помилують без її прохання", - сказав він.

З точки зору юридичної науки, зазначив Полозов, немає жодної різниці, яким чином Савченко будуть звільняти: "Чи її обміняють згідно з Європейською конвенцією про видачу, видавши для відбування покарання на батьківщині, чи це буде помилування президентом, або винесення якогось секретного указу, як зазвичай міняють шпигунів - для самої Савченко це жодної різниці не має".

У разі передачі Савченко для відбування покарання в Україні, то, за словами адвоката, "по-перше, не варто забувати, що Надія Савченко є делегатом Парламентської асамблеї Ради Європи (ПАРЄ) і має імунітет, який визнають усі, окрім Російської Федерації".  

"Тому, навіть виходячи з норм міжнародного права, як тільки вона опиниться за межами Росії, до неї не можуть бути застосовані жодні заходи, які обмежують її свободу. По-друге, Президент України заявляв про те, що він не визнає вироку російського суду, Надія Савченко також його не визнає. Але для виконання міжнародних зобов'язань, згідно з конвенцією про видачу, може бути винесений акт про амністію або оголошено про помилування".

Полозов також назвав юридичну процедуру, якщо буде обраний варіант обміну не згідно з конвенцією про обмін. "Як правило, коли відбуваються обміни, це стосується шпигунів. Тоді президентом виноситься секретний указ про звільнення тієї чи іншої особи. Останній випадок, який був не так давно - це обмін естонського поліцейського Естона Кохвера, який був засуджений в Росії за шпигунство, на шпигуна Олексія Дрессена, який утримувався в естонській в'язниці. Тут жодних перешкод немає, це достатньо поширена практика", - сказав він.

Обмін Надії Савченко на російських ГРУшників Александрова і Єрофеєва адвокат назвав нерівноцінним: "Безумовно, подібний обмін, якщо він відбудеться, буде абсолютно нерівноцінним, з огляду на те, що Савченко невинна, а Александров і Єрофеєв брали участь у збройному конфлікті на сході України, не будучи громадянами України. Разом з тим, потрібно розуміти, що при прийнятті подібних політичних рішень думки самої Савченко ніхто в Росії не питатиме. Тому, якщо відбудеться такий обмін і вона опиниться на волі, то слава Богу. Потім вона зможе висловити свою думку публічно. Щодо моєї позиції, то я підтримую будь-який варіант, за яким Савченко повертається додому живою та неушкодженою".

Він також додав, що рішення Савченко не подавати апеляцію, як і рішення розпочати сухе голодування її захисники не підтримують.

"Більше того, ми постійно під час наших з нею зустрічей про це говорили, переконували у необхідності подавати апеляцію. Вона проінформована про наслідки прийняття свого рішення і воно прийняте нею абсолютно свідомо. Справді, виключається можливість подачі позову до Європейського суду з прав людини, оскільки не пройдена апеляційна інстанція, не оскаржене рішення Донецького міського суду Ростовської області. Разом з тим, це позиція самої Савченко, вона не визнає вирок російського суду, вона не має намірів далі брати участь у цьому судовому фарсі і вважає, що проходження юридичних процедур на території Росії затягує прийняття політичного рішення щодо питання її видачі чи звільнення. Разом з тим, не варто забувати, що в Україні розслідується кримінальна справа про викрадення Надії Савченко, і в рамках цієї справи можна буде подати скаргу до Європейського суду, в тому числі і на події, які стосуються дій російської Федерації", - зазначив адвокат.

Нагадаємо, 5 квітня набув чинності вирок Надії Савченко, яка була засуджена російським судом до 22 років колонії. Як і очікувалась, українка не стала подавати апеляції на вирок, оскільки вважає неможливим добитися справедливості у російських судах. Натомість, після двотижневого голодування на воді, починаючи з 6 квітня вона оголосила про початок безстрокового сухого голодування з вимогою повернути її до України.

Фото: Sputnik

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-