Янукович і соратники можуть оскаржувати санкції роками – джерело в Суді ЄС

Янукович і соратники можуть оскаржувати санкції роками – джерело в Суді ЄС

Ексклюзив
Укрінформ
Колишні українські високопосадовці можуть упродовж багатьох років оскаржувати обмежувальні заходи, уведені проти них Радою Євросоюзу, але вердикти Суду ЄС стосуватимуться тих рішень, які вже втратили чинність та замінені іншими.

Таке пояснення проходження юридичних процедур у Суді Європейського Союзу у Люксембурзі надало власному кореспонденту Укрінформу джерело, наближене до діяльності цієї інституції.

«Створюється цікава юридична колізія. Справи про оскарження санкцій розглядаються у середньому упродовж року і довше. Відтак рішення виноситься відносно того періоду санкцій, який вже завершився, а обмежувальні заходи продовжені на наступний період вже іншим юридичним рішенням. Тому треба подавати нову апеляцію, і це може тривати багато років. Це - як замкнуте коло», - сказав співрозмовник агентства.

На уточнювальне запитання, як імплементувати ці рішення, якщо вони винесені на користь позивача і вимагають скасування санкцій, експерт зазначив, що формально ця ситуація повністю відповідає принципу верховенства права.

Він також підтвердив, що немає жодного рішення Суду ЄС про стягнення з України фінансових коштів для оплати адвокатів сім'ї Януковича, як про це заявила екс-міністр юстиції Олена Лукаш.

«Ми не коментуємо заяви екс-міністрів. Але якщо ви вивчите у відкритому доступі рішення Суду ЄС, то там про це ніде не йдеться», - зауважив експерт.

Як повідомляє сайт Суду ЄС, 15 березня 2016 року позивач Янукович подав нову скаргу на рішення Ради ЄС. Водночас документи щодо цієї апеляції на сайті не доступні.

29 квітня у Суді ЄС пройдуть слухання за справою Януковича щодо оскарження санкцій, уведених Радою ЄС 5 березня 2014 року.

Як повідомляв Укрінформ, 4 березня Євросоюз продовжив на один рік санкції проти 16 колишніх українських посадовців, включаючи Віктора Януковича. Вони підозрюються у незаконному привласненні державних активів.

У січні Суд ЄС задовольнив апеляційну скаргу щодо скасування санкцій, уведених Радою ЄС проти чотирьох колишніх українських посадовців, включаючи Миколу Азарова та Сергія Арбузова. Але це рішення стосується санкцій, які діяли у період з 6 березня 2014 року по 5 березня 2015-го.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-