Порошенко: Будапештський меморандум не подіяв, потрібні інші гарантії

Порошенко: Будапештський меморандум не подіяв, потрібні інші гарантії

Укрінформ
Президент України на прес-конференції у Вашингтоні позитивно оцінив ініціативу щодо проведення Саміту з ядерної безпеки, наголосивши на ефективності обговорення цього питання на високому рівні.

Про це повідомляє прес-служба глави Української держави.

"Це важливо - мати можливість обмінятися думками та скоординувати зусилля. Проведення ядерного Саміту було позитивною ініціативою, і хочу привітати з цим США та особисто Президента Обаму", - наголосив Порошенко.

Президент підкреслив, що Україна зробила важливий крок для глобальної безпеки, відмовившись від третього в світі ядерного арсеналу. Однак Будапештський меморандум не забезпечив виконання гарантій безпеки, і післявоєнна система глобальної безпеки, яка базувалася на рішеннях Ради Безпеки ООН, не працює в ситуації, коли один з її постійних членів є країною-агресором. "Ми обговорили нову ініціативу, як ми можемо гарантувати глобальну безпеку країнами з ядерним арсеналом у відношенні держав, які не володіють зброєю масового знищення. І це тема для подальшого обговорення в майбутньому", - повідомив Президент.

Глава держави підкреслив, що Україна зробила низку важливих кроків в питанні забезпечення ядерної безпеки. Зокрема, Україна позбулася більше 200 тонн високозбагаченного урану. Також Українська держава успішно запустила першу ядерну установку світового значення "Джерело нейтронів", яка дає можливість посилити безпеку українських атомних електростанцій. Петро Порошенко нагадав, що близько 56% української електроенергії виробляються на АЕС.

Президент також нагадав, що у квітні буде 30-та річниця трагедії на Чорнобильській атомній електростанції. "Ми мали продуктивне обговорення з цього питання, починаючи від кібербезпеки та закінчуючи безпекою і системою захисту ядерних станцій, де ми можемо обмінюватися досвідом та скоординувати наші зусилля в створенні більш ефективної ядерної безпеки", - повідомив Петро Порошенко.

Глава держава наголосив, що для глобальної безпеки ще залишається багато викликів, в тому числі російська агресія в Україні.

Президент також відзначив продуктивність двосторонніх переговорів на полях Саміту для співробітництва України з ЄС, Японією, Австралією, Китаєм та США.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-