У Європі правильно розуміють порядок виконання Мінська – Джон Гербст

У Європі правильно розуміють порядок виконання Мінська – Джон Гербст

Укрінформ
Європейські політики, залучені в процес урегулювання ситуації на сході України, добре розуміють логічний порядок імплементації Мінської угоди – спочатку відновлення цілісності України, а потім проведення виборів на Донбасі.

Таке переконання висловив у коментарі Укрінформу екс-посол США в Україні (2003-2006 рр.), а нині директор Євразійського центру "Атлантичної ради" Джон Гербст.

"Я думаю, існує серйозна небезпека того, що Європа може (перейняти позицію Росії по Мінську – ред.), але я говорив з європейцями, залученими в цей процес, і що більш важливо: американські посадовці постійно говорять з ними. У Європі усвідомлюють порядок речей в правильному ключі. Іншими словами, існує послідовність, порядок імплементації, який покладає обов'язок на агресора, на Кремль, робити все як треба", - зауважив експерт.

Він уточнив, що США і Європа на нинішньому етапі мають однакове бачення щодо виконання документа. "За цією інтерпретацією Росія повинна дійсно виконати умови припинення вогню, вивести війська і важке озброєння з української території та дати Україні відновити контроль над кордоном", - зауважив екс-посол.

Що ж стосується виборів на Донбасі, то, на думку експерта, Україну ніхто не змушує робити будь-які кроки, що могли би погіршити її позиції на законодавчому рівні. "Так, вона повинна прийняти закон про місцеві вибори (на Донбасі – ред.), але нічого не зобов'язує Україну виконувати цей закон до того моменту, поки вона не поверне свій контроль над кордоном", - зазначив Гербст.

Водночас, він погодився, що Мінські домовленості мають багато недоліків. "Але США і Європа зберігають потужні санкції проти Кремля через невиконання Мінська", - підкреслив колишній американський дипломат.

За його словами, Мінська угода – це "позитивний фактор, який допомагає Україні повертати Донбас".

У цьому зв'язку він висловив упевненість, що позиція американської сторони в спілкуванні з європейськими партнерами щодо порядку виконання Мінська-2 у подальшому є переконливою та міцною. "Європейці не хочуть жертвувати Україною – ні Франція, ні Німеччина. Вони розуміють, хто є агресором", - підсумував Джон Гербст.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-