Повторні вибори в Кривому Розі. На низькому старті

Повторні вибори в Кривому Розі. На низькому старті

Аналітика
Укрінформ
Очікується певне зростання явки у день голосування, оскільки через протистояння відбулася мобілізація електорату

У неділю, 27 березня, пройдуть позачергові вибори міського голови Кривого Рогу. За посаду змагатимуться 15 кандидатів, з них 10 самовисуванців і 5 представників політичних партій (Об'єднання "Самопоміч", "Українське об'єднання патріотів - УКРОП", "Громадський рух "Народний контроль", "Партія простих людей Сергія Капліна" та "Сила людей").

Як повідомляє ГО ОПОРА, у гендерному розрізі серед кандидатів 4 жінки та 11 чоловіків. Двом претендентам було відмовлено у реєстації.

КАНДИДАТИ

Нагадаємо, що кандидатами зареєстровані:

Семенченко Семен Ігорович ("Об'єднання "Самопоміч"), 1974 року народження. За освітою кінорежисер. Командир добровольчого батальйону "Донбас". Депутат Верховної Ради.

Сова Світлана Миколаївна ("Сила людей"), 1975 р.н. Має дві вищі освіти - економічну та юридичну. Власник і директор ТОВ "Юридична агенція "Рада інвест". Чинний депутат Криворізької міської ради.

Вілкул Юрій Григорович (самовисуванець), 1949 р.н. Доктор технічних наук. Віце-президент Академії гірничих наук України. У минулому - член КПРС. З 2006 по 2010 роки - голова Дніпропетровської облради. Восени 2010 року обраний мером Кривого Рогу. У листопаді 2015 року переобраний на пост міського голови.

Крижов Олександр Володимирович (самовисуванець), 1950 р.н. Головний лікар приватної клініки "Мрія-Медсервіс". Один із перших учасників Криворізького Євромайдану, волонтер. У минулому - учасник бойових дій у Чехословаччині, ліквідатор аварії на ЧАЕС і член Соціалістичної партії.

Беркут Яна Володимирівна (самовисуванець), 1973 р.н., має вищу освіту, директор ТОВ "Естрея".

Бойченко Олег Петрович (самовисуванець), 1968 р.н., керівник ГО "Самооборона Кривбасу", підприємець, власник кінно-спортивної ферми, в минулому - боксер. Активний учасник волонтерського руху. На місцевих виборах у 2015 році був висунутий ВО "Свобода" кандидатом на посаду міського голови Кривого Рогу. Помічник-консультант нардепа Юрія Левченка.

Іванченко Інна Іванівна (самовисуванець), уродженка Кіровограда, юрист. Головний редактор видання "Кривий Ріг вечірній". Громадський активіст, правозахисник. Була членом Соціалістичної партії.

Колесник Микола Юрійович (УКРОП), 1967 р.н., юрист. У минулому член "Партії регіонів", депутат Криворізької міськради, радник голови Дніпропетровської облдержадміністрації. З березня 2014 р. - куратор 40-го батальйону територіальної оборони. Старший юрисконсульт ТОВ "Укрбудінвест". Чинний депутат Криворізької міськради.

Косяк Олег Володимирович (самовисуванець), 1968 р.н. Закінчив Московське вище загальновійськове командне училище, за званням лейтенант. Пізніше отримав вищу освіту. Завідувач кафедри правознавства Криворізького відокремленого підрозділу Запорізького інституту економіки та інформаційних технологій. Служив у органах військової контррозвідки СБ України.

Кривенко Олексій Юрійович (самовисуванець), 1979 р.н. Доцент, викладач кафедри теплоенергетики Криворізького національного університету.

Левицький Ігор Васильович (Громадський Рух "Народний контроль"), 1969 р.н. Родом із Дніпродзержинська, вихованець дитбудинку. Має вищу педагогічну освіту, здобуває другу - юридичну. Приватний підприємець, засновник та голова благодійного фонду "Дитячі мрії". З 2013 року - віце-президент Дніпропетровської обласної федерації футболу.

Натаров Олександр Васильович (самовисуванець), 1970 р.н. Завідувач складу.

Новицька Наталія Володимирівна (самовисуванець), 1975 р.н., освіта вища, безробітна, в минулому - продавець-консультант продовольчих товарів та оператор на ТОВ "Криворізький електроремонтний завод".

Сердюков Василь Миколайович ("Партія простих людей"), народився 1952 року у Казахстані. Освіта вища, режисер кіностудії. Працював директором Палацу культури у Казахстані та Кривому Розі. Нині - завідувач музею.

Шрам Ярослав Васильович (самовисуванець), 1989 р.н., підприємець.

Відмовлено в реєстрації Едуарду Комару та Вікторії Шиловій.

АКТИВНІСТЬ

На фінальному етапі виборчої кампанії активність в агітації виявляли 11 кандидатів. Найбільше звертався до виборців самовисуванець Юрій Вілкул, зокрема під час зустрічей із місцевими трудовими колективами у статусі чинного міського голови.

На другому місці за інтенсивністю агітаційної кампанії - Семен Семенченко ("Самопоміч"). Микола Колесник (УКРОП) та Інна Іванченко (самовисування) посідають умовне третє місце.

Майже всі кандидати розміщували політичну рекламу на зовнішніх рекламних носіях у всіх районах Кривого Рогу. Агітацію із залученням транспортних засобів використовували Семен Семенченко та самовисуванці Інна Іванченко і Олександр Крижов. Під час ефірів на місцевому телебаченні та радіо з'являються Семен Семенченко та Микола Колесник. А у соціальних мережах активно здійснюють передвиборну агітацію Світлана Сова ("Сила Людей") і самовисуванець Олег Бойченко. Кілька кандидатів достатньо активно проводили прямі зустрічі з виборцями.

Натомість 4 кандидати не виявили помітної та регулярної зацікавленості у проведенні передвиборної агітації (самовисуванці Наталя Новицька, Ярослав Шрам, Олексій Кривенко та Василь Сердюков).

ГРОШІ

Рахунки виборчих фондів відкрили десять з п'ятнадцяти кандидатів на посаду міського голови Кривого Рогу. Їх загальний розмір складає 1 млн 992 тис. 456 грн. Найбільше коштів надійшло до виборчого фонду Юрія Вілкула, найменше - до фонду Олега Бойченка.

Юрій Вілкул витратив на агітацію понад 748 тис. грн. На другому місці за цим показником - Семен Семенченко, який витратив на агітацію більше 485 тис. грн, на третьому - кандидат від УКРОПу Микола Колесник - понад 370 тис. грн.

Виборчі фонди Вілкула, Семенченка та Колесника майже на 100% наповнювалися за рахунок добровільних внесків фізичних осіб. Виборчий фонд Світлани Сови формувався виключно за рахунок місцевої організації політичної партії, а Інни Іванченко та Олега Бойченка - за власні кошти. Виборчий фонд Ігоря Левицького на 60% сформований з добровільних внесків фізичних осіб, а 40% коштів надійшли від самого кандидата.

ПОРУШЕННЯ

ОПОРА фіксувала випадки порушення встановлених Законом щодо ведення передвиборної агітації правил. Зокрема, це політична реклама Юрія Вілкула на таксі; розміщення у неналежних місцях наліпок, стилізованих під передвиборчу кампанію Миколи Колесника; поширення агітаційних матеріалів з ознаками чорного піару та недостовірними чи неперевіреними відомостями (буклети зі слоганами "Самопомич и Семенченко проти Мафии Вилкулов", "Уничтожим мафию Вилкулов", буклети з провокативною інформацією про кандидата Миколу Колесника, матеріали окремих місцевих ЗМІ, упереджені до деяких кандидатів); оприлюднення в ЗМІ результатів опитувань громадської думки з порушеннями вимог законодавства; участь в агітації місцевих посадових осіб.

Важливим фактором передвиборчої кампанії залишається місцева програма з надання громадянам одноразової грошової допомоги у розмірі 500 грн, яка висвітлюється у контексті діяльності чинного міського голови, кандидата Юрія Вілкула та ставить решту кандидатів у нерівні з ним умови.

БЮЛЕТЕНІ ТА СПОСТЕРІГАЧІ

Криворізька міська виборча комісія передала виборчим комісіям 520 тис. 539 виборчих бюлетенів.

Від кандидатів на посаду міського голови та громадських організацій зареєстровано 2110 офіційних спостерігачів. Скористалися правом мати офіційних спостерігачів 8 з 15 кандидатів. Найбільшу кількість зареєстрували Микола Колесник - 349, Семен Семенченко - 317, Світлана Сова - 218.

Із моменту утворення 293 дільничних виборчих комісій у їх складі відбулося близько 300 замін. Найбільше - щодо членів ДВК, внесених за поданнями голів районних у місті виборчих комісій. Серед кандидатів на посаду Криворізького міського голови найбільшу кількість ротацій здійснили Микола Колесник (30), Олександр Натаров (24), Олег Бойченко (23) та Ярослав Шрам (21), а місцева організація Об'єднання "Самопоміч" провела 32 заміни. Утім, загроз для функціонування ДВК, які були би пов'язані із нестабільністю їх складу, нема.

ОЧІКУВАННЯ

Чого в Кривому Розі очікувати в день виборів?

З цим питанням Укрінформ звернувся до аналітика Громадської мережі ОПОРА Олександра Клюжева.

«Ймовірно, що і в день виборів будуть порушення, які стосуватимуться розміщення агітаційних матеріалів у недозволених місцях або анонімність, агресивна риторика цих матеріалів. Проте, вони не вплинуть на результати», - впевнений експерт.

Він також вважає, що на ділянках не буде масових порушень і фальсифікацій.

«Кожен з кандидатів у мери мав достатньо чинників, аби організувати процес спостереження, залучившись підтримкою незалежних громадських організацій, партійних активістів, щоб створити взаємний контроль за виборчим процесом. Тому можна сподіватися, що масових порушень і фальсифікацій на ділянках не буде». 

Олександр Клюжев також очікує певне зростання явки у день голосування, оскільки останнім часом відбулася мобілізація електорату через специфічне протистояння, яке виникло 15 листопада 2015 року.

Укрінформ

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-