У Росії створили важливий прецедент для Афанасьєва - адвокат

У Росії створили важливий прецедент для Афанасьєва - адвокат

Ексклюзив
Укрінформ
Адвокат українського політв'язня Геннадія Афанасьєва Олександр Попков заявив, що визнання українського громадянства Олега Сенцова та Олександра Кольченка – важливий прецедент для його підзахисного.

Про це він сказав в ексклюзивному коментарі Укрінформу.

"Цікава новина. Звичайно, одразу ж виникає питання – а що з українським громадянством Геннадія Афанасьєва. Його спочатку не визнавали, потім визнали, потім знову відмовилися визнавати. Для нас це суттєво. Хоча для ФСВП (Федеральної служби виконання покарань - ред.), думаю, не дуже. Вони навіть наявність в особовій справі паспорта громадянина України не вважають доказом його громадянства", - сказав Афанасьєв.

Він також висловив сумнів у юридичній точності формулювань у доповіді Уповноваженого з прав людини та їхній повній відповідності дійсності. І хотів би мати підтвердження з більш суворого однозначного джерела.

Дійсно, в документі є очевидні помилки. Так, наприклад, стверджується, що інший український політв'язень в РФ Олександр Костенко був звинувачений у підготовці терористичного акту", тоді як насправді Костенко був звинувачений і засуджений за "навмисне заподіяння легкої шкоди здоров'ю" і "незаконне зберігання вогнепальної зброї". Схоже, укладачі доповіді переплутали сфабриковані справи – справу Костенка зі справою інших кримчан - Кольченка, Сенцова, Афанасьєва. У цьому випадку справді було звинувачення у причетності до терактів у Криму. Російська правозахисна організація "Меморіал" визнала всіх чотирьох політичними в'язнями.

Питання про громадянство Сенцова, Кольченка і Афанасьєва до недавнього часу вважався спірним, говорилося про "подвійне" або російське громадянство.

Фото: www.facebook.com, Ernest Mezak

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-