Зовнішній борг України скоротився на $23,5 млрд - Яценюк

Зовнішній борг України скоротився на $23,5 млрд - Яценюк

Укрінформ
Валовий зовнішній борг України за рік скоротився на $23,5 млрд (16%).

Про це під час засідання Кабінету міністрів заявив прем'єр-міністр України Арсеній Яценюк, повідомляє кореспондент Укрінформу.

"За рік цифра валового зовнішнього боргу країни скоротилась на $23,5 млрд. На 16,5% ми скоротили борги. Крім того, ми скоротили державний і гарантований державою борг ще майже на $7 млрд", - сказав Яценюк. 

Прем'єр-міністр окрім цього зазначив, що основною проблемою є обслуговування боргів. 

"Основна проблема, з якою ми зіткнулись, це, звичайно, обслуговування боргів. Не ми ці кредити брали, але ми їх списуємо, ми їх реструктуризовуємо, і ми залучаємо кошти по вартості кредитного ресурсу в декілька разів нижче, ніж було до нас", - зауважив Яценюк. 

Він розповів про скорочення фактичних витрати держбюджету на обслуговування боргів.

"Якщо раніше ми платили 7%, 10%, то зараз завдяки нашій програмі з МВФ це 1%. Саме тому нам вдалось завдяки широкій програмі реструктуризації і списання боргових зобов'язань на поточний рік зменшити фактичні витрати державного бюджету майже на 65 млрд грн", - наголосив Яценюк.

Прем'єр-міністр також відзвітував про результати фіскальної стабілізації

"У результаті фіскальної стабілізації, якщо взяти цифри консолідованого дефіциту державного бюджету у 2014 році, це було більше 10%. Сьогодні це в 4 рази менше, - 2,5%. Це означає, якщо раніше нам треба було позичати 10% від загальних доходів бюджету і закривати дірку, - бо дірка була 10% у бюджеті, то зараз вона стала 2,5%", - підкреслив Яценюк.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-