МЗС вимагає від Росії скасувати вирок Савченко і негайно її звільнити

МЗС вимагає від Росії скасувати вирок Савченко і негайно її звільнити

Укрінформ
Міністерство закордонних справ України висловлює рішучий та категоричний протест у зв’язку із так званим "вироком" так званого "російського суду" щодо засудження громадянки України, народного депутата України, члена Парламентської Асамблеї Ради Європи Надії Савченко до 22 років ув’язнення.

Про це йдеться у заяві українського зовнішньополітичного відомства.

"Цей вирок є беззаперечним доказом того, в сучасній Росії марно шукати справедливості. Коли Росію цікавить політика, вона залишається байдужою до засадничих норм та принципів міжнародного права у сфері захисту прав та свобод людини, власних законів, до гуманності, справедливості та елементарних норм моралі", - наголошують у МЗС України.

У міністерстві підкреслили, що неправомірне рішення суду базується на сфабрикованих матеріалах слідства і є вироком не Надії Савченко, а самій Росії, в якій Кремль розчавив справедливість і правосуддя.

"Порушення Росією у такий брутальний спосіб універсальних норм, а також імунітету депутата ПАРЄ є чітким сигналом міжнародній спільноті про неприпустимість потурання основоположних принципів та норм державою, яка є одним із постійних членів Ради Безпеки ООН", - зазначили у міністерстві.

Там додали, що розглядають "цей цинічний судовий фарс" також як чергове беззаперечне свідчення зриву виконання Мінських домовленостей Російською Федерацією.

"МЗС України вимагає від російської сторони негайного скасування цього протиправного, антигуманного рішення та негайно звільнити Надію Савченко. Вимагаємо також звільнення усіх незаконно утримуваних громадян України, які є політичними заручниками та жертвами російської агресії проти України", - вкотре зазначили в українському зовнішньополітичному відомстві.

В МЗС також закликали усіх членів міжнародного співтовариства публічно засудити цей злочин та посилити тиск на РФ, щоб примусити Росію зупинити агресію проти суверенітету і територіальної цілісності України, а також проти українських громадян.

"Переконані, що всі причетні до фабрикування справи Надії Савченко будуть притягнуті до відповідальності. З цією метою українська сторона продовжить роботу з метою забезпечення підтримки нашими партнерами "списку Савченко", - зазначається у заяві.

Як повідомляв Укрінформ, у вівторок у Донецькому міськсуді Ростовської області народному депутату України Надії Савченко винесено обвинувальний вирок і присуджено покарання у вигляді 22 років позбавлення волі і штраф за перетин кордону на 30 тис. рублів. 

Обвинувачення вимагало для Савченко 23 роки ув'язнення. Сама вона всі обвинувачення заперечує і оскаржувати вирок не має наміру. Надія заявила про намір відновити сухе голодування, якщо її не повернуть в Україну до моменту набуття чинності вироку.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-