Геращенко розповіла, як її

Геращенко розповіла, як її "мурижили" на кордоні

Фото
Укрінформ
Уповноважений Президента з питань мирного врегулювання на Донбасі Ірина Геращенко зазначила, що підніме питання заборони в'їзду до РФ на найближчому засіданні у Мінську, що пройде 23 березня.

Про це нардеп пише у Фейсбуці

«Після 20 годин в дорозі, в потязі і розбитими харківсько-луганськими шляхами о 5 ранку ми нашим маленьким українським десантом прибули на прикордонний пункт Чертково. Нас мурижили більше двох годин (до того тут же мурижили дві години Віру Савченко). Потім колег таки пропустили, а мені вручили ось таке увєдомлєніє, що заборонено в'їзд до лютого 2021… Члена ПАРЄ від України не допустили на судилища нашої колеги Надії Савченко - теж члена ПАРЄ», - пише вона.

Геращенко наголошує, що ані дипломатичний паспорт, ані документи постійного члена української делегації в ПАРЄ не допомогли.

Нардеп додала, що на документах про заборону вказано дату 8 березня, і в папері, що передали українським прикордонникам, написано, що російські прикордонники затримали її 8 березня: «Тобто, ця провокація була запланована раніше, ще напередодні попереднього судового засідання Надії».

«Коли «русскій брат» побачив помилку - почав вимагати від мене перепідписати документ про заборону від 21 березня. Я відмовилася. Розцінюю цю фсбешну кремлівську провокацію не просто як порушення всіх дипломатичних правил і моїх прав як члена ПАРЄ, але і як перешкоджання моїй діяльності в рамках Мінської гуманітарної підгрупи», - наголошує вона.

Народний депутат зазначає, що у Мінськ група делегована Президентом в першу чергу задля вирішення питання звільнення заручників і сприяння їм: «А як це робити, коли країна - окупант навіть не дозволяє побачити Надію. До речі, 8 березня ми зробили заяву, що до Наді їдуть украінські лікарі. Іх не пустили. Сьогодні не пустили і мене. Але ця провокація не зупинить нас в наших прагненнях і нашій роботі - і т.ч. на міжнародному рівні - по звільненню наших політв'язнів».

Як зазначає Геращенко, МЗС України готує ноту щодо непропуску її до РФ, а українська делегація в ПАРЄ готує заяву і протест проти таких дій. «Але головне в іншому - моїх дорогих мужніх колег таки пустили в судовий зал. Вони зараз в ці хвилини бачать нашу МУЖНЮ Надію, вони написали мені смс, що передали їй слова підтримки від всіх ВАС, слова підтримки і любові. Дипломатів в залу не пустили. Пресі теж обмежили вхід. Це вирок не Надії, а російській судовій системі», - вказує нардеп.

Геращенко розповіла, що її перебування в РФ обмежилося двома годинами на пункті перетину.

«Я вже їду додому, дякую нашим прикордонникам і воякам, що допомогають. Питання мого недопуску до Надії я вже 23 березня буду ставити в Мінську, під час роботи груп (якщо туди пустять, звичайно, всяке ж буває)», - резюмує вона. 

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-