Суд в Чечні відмовив Карпюку і Клиху в апеляції

Суд в Чечні відмовив Карпюку і Клиху в апеляції

Укрінформ
Верховний суд Чечні відмовив у апеляції громадянам України Миколі Карпюку та Станіславу Клиху, яких звинувачують у вбивстві російських військовослужбовців.

Про це повідомляє Радіо Свобода.

На суд не змогли потрапити журналісти українських і міжнародних ЗМІ. У суді пояснили, що пропустили лише родичів, бо зала суду повна.

"За годину до засідання зал набився небаченою кількістю місцевих правозахисників і журналістів (які раніше особливого інтересу до справи не проявляли), а ось українським спостерігачам, журналістам і родичам ув’язнених місця не вистачило", – повідомила журналістка.

Як повідомляє "Громадського радіо", у Клиха сталася істерика.

"Мамі - погано. Ще раз викликали швидку. Йти вона не може. Чекають на лікарів. Стас Клих кричав, у нього почалася істерика, коли побачив маму, він повис на клітці", - передає журналістка видання.

Після нападу Клиха виставили з зали суду (в нього була істерика), мама в цей момент практично втратила свідомість.

Журналістка також наводить цитату Миколи Карпюка з зали суду: "Слідству, як і звинуваченню, прекрасно відомо, що я не брав участі у війні на території Чеченської Республіки. Я затриманий і в неволі тільки через те, що я українець і все своє свідоме життя я прагнув щось зробити для зміцнення української державності. Мабуть, в Москві вважають, що це дуже великий злочин".

Раніше Міністерство закордонних справ України висловило обурення через "свідоме затягування Верховним судом Чеченської Республіки Росії розгляду сфабрикованої справи проти незаконно утримуваних громадян України Миколи Карпюка та Станіслава Клиха".

Нагадаємо, Українців Миколу Карпюка і Станіслава Клиха звинувачують в "участі в банді", вбивстві й замаху на вбивство російських військовослужбовців. Російське слідство стверджує, що Клих і Карпюк в часи Першої чеченської війни створювали в Україні групи для участі в боях проти російських військ за незалежну Чечню, а Карпюк у кінці 1994 й на початку 1995 року сам брав у них участь.

За інформацією ЗМІ, російські спецслужби викрали Карпюка в березні 2014 року в Чернігівській області, Клиха затримали в серпні того ж року в російському місті Орлі. Обидва заперечують свою провину і заявляють, що були незаконно затримані, а визнання були отримані російським слідством під тортурами.

Минулого місяця в Росії правозахисний центр "Меморіал" повідомив, що визнав політичними в’язнями громадян України Миколу Карпюка і Станіслава Клиха, яких там утримують за гратами.

Фото: Радіо Свобода

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-