Організатори референдуму в Нідерландах прокручували схеми з грантами - ЗМІ

Організатори референдуму в Нідерландах прокручували схеми з грантами - ЗМІ

Укрінформ
Організатори референдуму у Нідерландах, група Geen Peil зловживала схемою розподілення субсидій, передбачених нідерландським законодавством на проведення кампаній перед референдумом щодо Угоди про асоціацію Україна-ЄС.

Про це йдеться у розслідуванні голландського порталу Erasmusjournalisten.

"Geen Peil систематично збирав грантові кошти, які мали бути відведені для громадян. Таким чином було зібрано 150 тис. євро", - йдеться у повідомленні.

Згідно із законодавством про референдум, на отримання субсидій на інформаційні кампанії перед референдумом могли претендувати організації та приватні особи. Під час розподілення субсидій організації могли отримати грант у розмірі до 50 тис. євро, а приватні особи - до 5 тис. євро. За даними журналістів,  Geen Peil зібрали кошти на проведення кампанії за допомогою 40 приватних осіб, що отримали гранти, таким чином сума досягла 150 тис. євро.

За інформацією видання, представник голландської партії D66 Кейс Верхувен заявив, що збирається підготувати депутатський запит щодо прояснення цієї ситуації.

Як повідомляв Укрінформ, минулого тижня стало відомо, що у Європарламенті перевіряють законність фінансування кампанії за проведення референдуму у Нідерландах групою євроскептиків з коштів, отриманих від Європейського парламенту. Європейське законодавство забороняє використання європейських субсидій на проведення кампаній щодо виборів або референдумів. Очікується, що перевірка буде завершена у червні або липні.  

У Нідерландах 6 квітня пройде консультативний референдум щодо Угоди про асоціацію Україна-ЄС.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-