Відмова від Мінська поставить під питання санкції проти РФ - експерт

Відмова від Мінська поставить під питання санкції проти РФ - експерт

Ексклюзив
Укрінформ
Київ і Москва не прагнуть робити зараз якісь рішучі кроки в рамках мінського процесу, тоді як Берлін і Париж чинять на них тиск. Ситуація може змінитися, але не скоро.

Таку думку у бесіді з кореспондентом Укрінформу висловила експерт фонду «Наука і політика» Німецького інституту міжнародної політики і безпеки Сюзан Стюарт, яка щойно завершила чергове дослідження щодо Мінських угод і збирається відвідати Україну, де у неї намічений ряд важливих зустрічей.

«Не можна виключати того, що одна з сторін або відразу обидві (Україна і Росія) змінять свої розрахунки в якийсь момент. Проте цього точно не станеться до «нормандської зустрічі», - переконана Стюарт. 

Вона не думає, що від майбутньої зустрічі міністрів «нормандського формату» в Парижі 3 березня варто чекати якихось проривів. Добре вже те, що такі зустрічі взагалі відбуваються регулярно, вважає вона. 

Навряд чи, на думку експерта, в найближчому майбутньому і Росія, і Україна робитимуть «істотно більше» в рамках Мінська, ніж вони роблять зараз. Росія не зацікавлена в тому, аби дозволити зробити окуповані території більш відкритими, у тому числі для спостерігачів ОБСЄ. Замість цього вона вважає за краще робити акцент на зобов'язаннях України у Мінських домовленостях. Українські керівники, у свою чергу, не мають підтримки великої частини еліти і населення для подальшого виконання Мінських угод. Принаймні, доти, поки Росія і сепаратисти не зроблять більшого для забезпечення безпеки на окупованих територіях. «Таким чином, ми зараз у безвиході», - констатує Стюарт.

Німеччина і Франція чинять тиск на Україну і Росію у питанні просування мінського процесу. Це особливо важливо для Німеччини як голови ОБСЄ. Крім того, і Берлін, і Париж «хотіли б досягти деякого пункту, який став би виправданням для зняття деяких санкцій ЄС проти Росії», - вважає Стюарт. 

Росія, продовжує співбесідниця агентства, спочатку спробує добитися скасування санкцій без демонстрації гнучкості. Але якщо побачить, що це не спрацьовує, тобто якщо влітку санкції знов будуть продовжені, Москва може змінити тактику і стати більш готовою до компромісів за деякими пунктами. Поведінка Кремля залежить до того ж і від інших чинників, таких як ціни на нафту і розвиток подій у Сирії. 

В Україні ж багато залежатиме від результату нинішньої внутрішньополітичної боротьби. Хоча, уточнює Стюарт, прихід більш орієнтованої на реформи команди не обов'язково внесе корективи у ставлення до Мінських домовленостей. Ба більше, це може навіть ускладнити процес отримання голосів при ухваленні необхідних законів. «Але важливо пам'ятати, що відмова від Мінських угод навряд чи призведе до появи кращих і більш працюючих домовленостей. Крім того, це може поставити під питання санкції ЄС проти Росії, які зараз зв'язали з повним виконанням Мінських домовленостей», - попереджає вона. 

На думку аналітика, до того, як переходити до «суперечливіших політичних пунктів» мінського пакету, треба концентруватися на перших 7 або 8 з тим, аби створити «безпечнішу і гуманнішу ситуацію» на окупованих територіях Донбасу. Обидві сторони - Україна з одного боку і Росія з сепаратистами з іншого - повинні зробити свій внесок до того, аби перемир'я дотримувалося і відбувався обмін полоненими. Росія повинна використовувати свій вплив на сепаратистів з тим, аби ті дозволили спостерігачам ОБСЄ потрапити у всі точки. Також в рамках контактної групи під егідою ОБСЄ повинна вестися дискусія про те, які групи потраплять під амністію. І нарешті, обидві сторони повинні збільшити зусилля для поліпшення гуманітарної ситуації шляхом спрощення доступу до логістичних центрів, створених Києвом. Росія і сепаратисти зобов'язані дати постійний доступ на територію міжнародним гуманітарним організаціям. «Лише помітні успіхи по цих позиціях можуть створити передумови для того, щоб говорити про виконання завершуючих пунктів, тих, які стосуються конституційних змін, проведення виборів і встановлення контролю над кордоном», - резюмує Сюзан Стюарт.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-