Рада Європи відмовилася від заяви щодо відставки Каська - ЗМІ

Рада Європи відмовилася від заяви щодо відставки Каська - ЗМІ

Укрінформ
Рада Європи замінила заяву спеціального радника генерального секретаря Ради Європи в Україні, де він висловив жаль з приводу недавньої відставки заступника генпрокурора Віталія Каська.

Джерела "Європейської правди" повідомили, що політичне рішення про заміну заяви на сайті РЄ було ухвалено в середу пізно ввечері, однак не уточнили його детальні причини.

В новій заяві, яка по суті має протилежний зміст, вже не згадується прізвище заступника генпрокурора Каська, натомість в Раді Європи привітали звернення президента України Петра Порошенка від 16 лютого щодо необхідності швидкого і ефективного реформування прокуратури.

"Це твердий стимул для швидких і значимих кроків у напрямку виконання одного з зобов'язань, які Україна взяла на себе при вступі до Ради Європи: перетворення прокуратури в сучасну прокурорську службу. Народу України потрібна прокуратура, яка функціонує незалежно, відповідно до законності, переслідує політику нульової терпимості до корупції і користується громадською довірою", - йдеться у заяві.

Крім того, в новій заяві не згадується і заступник генпрокурора Давид Сакварелідзе, відповідальний за реформи.

Рада Європи повторила, що надає довгострокову підтримку для реформування прокуратури України і буде продовжувати це робити.

Одним з ключових аспектів цієї реформи, як наголосили в РЄ, є усунення будь-якої конституційної основи для "загального нагляду" прокурорів, що призвело до численних зловживань і корупції в минулому.

Як повідомлялося, 15 лютого заступник генпрокурора Віталій Касько заявив про свою відставку.

У своєму рапорті він, зокрема, відзначив, що керівництво прокуратури перетворило ГПУ на орган, де панує корупція і кругова порука, і будь-яка справа змінити цей стан відразу переслідується.

В попередній заяві РЄ висловлювався жаль з приводу відставки Каська: "Його відставка і найголовніше її декларовані причини є причиною для занепокоєння, особливо в час, коли прокуратура потребує реформ, перспективних і заслуговуючих довіри фахівців".

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-