Грицак: Є докази, що росіяни з СЦКК допомагають бойовикам

Грицак: Є докази, що росіяни з СЦКК допомагають бойовикам

Оновлено
Укрінформ
Служба безпеки України викрила підривну діяльність та співпрацю з терористами на Донбасі російських офіцерів зі складу Спільного центру з контролю та координації питань припинення вогню та стабілізації лінії розмежування сторін (СЦКК).

Про це на прес-конференції у Києві заявив голова СБУ Василь Грицак, повідомляє кореспондент Укрінформу.

"Служба безпеки здобула докази співпраці з терористами офіцерів російської групи Спільного центру з контролю та координації питань припинення вогню та стабілізації лінії розмежування сторін", - заявив голова СБУ.

Він наголосив, що під прикриттям мандату СЦКК російські кадрові військові беруть участь та безпосередньо здійснюють керівництво навчань бойовиків терористичних організацій "ДНР" та "ЛНР". Крім того, російські військові постачають до окупованих територій військово-методичну літературу.

За словами Грицака, з огляду на те, що в СБУ були "оперативні дані про те, що російські офіцери, які задіяні в Спільному центрі з контролю та координації, який діє у місті Соледар, могли бути задіяні не лише для моніторингу та контролю, а для інших цілей", спецслужбою була  проведена оперативна комбінація із задіянням прикордонників та митників, "а саме - процедура поглибленого огляду під час перетину кордону групи російських офіцерів, які заїжджали на територію України 27 січня".

Під час огляду у російських військовослужбовців СЦКК капітана Сергія Куценка та майора Олександра Корніка було вилучено 14 посібників із військової справи з грифом для обмеженого доступу "Для служебного пользования" за тематиками: проведення вибухових робіт та розмінування, встановлення та обладнання автомобілів станковим кулеметом, створення фортифікаційних і оборонних споруд.

Поруч з цим, було виявлено невідповідність установчих даних (ім'я та по батькові) у військовослужбовців ЗС РФ майора Кімова Андрія Валерійовича (у ноті - Олександр Валентинович) та відсутність у відповідних списках капітана Куценка Сергія Миколайовича. "Прийнято рішення про їх повернення до РФ", - зазначив Грицак.

Крім того, 2 лютого на пункті пропуску "Гоптівка" Харківської області під час огляду особистих речей військовослужбовців ЗС РФ із складу СЦКК, які виїжджали в РФ, було вилучено матеріали, що підтверджують сприяння членам терористичних організацій "ДНР" та "ЛНР".

За словами голови СБУ, під час огляду особистих речей начальника штабу - заступника керівника російської сторони в СЦКК полковника Ігоря Кірсанова, офіцера взаємодії підполковника Едуарда Анісімова, офіцера чергової зміни майора Дамира Шангарєєва, офіцера спостерігача майора Олександра Андрюшкіна виявлено методичні матеріали та курси лекцій. Лекції стосувалися "використання сучасних бойових танкових підрозділів в особливих умовах", "використання ручних гранат, мін підривних зарядів та пристроїв під час підриву мостів, будинків та інших споруд". Також у російських офіцерів були учбові посібники для підготовки фахівців з використанням РСЗВ "Смерч", "Ураган", "Град", а також блокнот із нотатками способів здобуття інформації військовою наземною розвідкою та численними власноручними помітками з ознаками тайнопису.

Поруч з цим, у полковника Кірсанова були вуличні методичні матеріали на тему "Боевые действия в пустине и горной местности", які, як наголосив голова СБУ, прямо стосуються веденню бойових дій на окупованих територіях України.

Більше того, у офіцерів ЗС РФ - підполковника Єлізара Попова, майорів Сергія Трофименка та Юрія Фролова - було вилучено засвідчені печаткою оригінали витягів з наказу т.зв. "міністра оборони "ДНР" "О награждении бойцов и командиров Вооруженных Сил Донецкой Народной Республики, проявивших особую доблесть" за "воинский подвиг, за помощь, оказанную Донецкой Народной Республики в борьбе по отражению агрессии государства Украина воинами-интернационалистами" та медалі "Воин-интернационалист". Відповідні документи, а також пояснення їх суті з боку російського офіцера І.Кірсанова були продемонстровані журналістам на прес-конференції.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-