Смоленська трагедія: Росія не дала Польщі заслухати контролерів руху

Смоленська трагедія: Росія не дала Польщі заслухати контролерів руху

Укрінформ
Російська сторона відмовилася посприяти Головній військовій прокуратурі (NPW) Польщі у питанні заслуховування двох контролерів руху зі Смоленська в якості підозрюваних у причетності до Смоленської катастрофи. 

За інформацією NPW, свою відмову Москва обгрунтувала, посилаючись на європейську конвенцію з надання юридичної допомоги у кримінальних справах від 1959 року, де передбачається відмова, якщо це порушуватиме суверенітет, безпеку, публічний порядок й інші базові інтереси країни, інформує власний кореспондент Укрінформу.

"Польські прохання відхилено як такі, що не підлягають виконанню", - заявив представник NPW Марцін Максіян.

Нинішнє слідство, яке здійснює NPW, триватиме до 10 квітня цього року з можливістю його продовження на черговий термін.

Як повідомляв Укрінформ, NPW офіційно висунула обвинувачення двом контролерам руху в Смоленську в березні цього року. Першому з них висунуто обвинувачення у доведенні до безпосередньої небезпеки катастрофи у повітряному русі, а іншому пред’явлено обвинувачення у несвідомому доведенні до катастрофи у повітряному русі. Згідно з кримінальним кодексом Польщі, за доведення до безпосередньої загрози авто-, авіа- чи катастрофи на воді передбачається ув’язнення від шести місяців до восьми років.

Суд у справі п’ятьох чиновників канцелярії екс-прем’єра Дональда Туска, зокрема екс-глави канцелярії прем’єр-міністра Польщі Томаша Арабського, за неналежне виконання обов’язків при організації трагічного польоту президента Леха Качинського до Смоленська, розпочнеться 31 березня.

Нагадаємо, літак Ту-154М з польською делегацією на чолі з президентом Качинським упав поблизу військового аеродрому у Смоленську 10 квітня 2010 року. Тоді загинули усі 96 осіб, що були на борту.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-