Яценюк: Метушня з дискредитацією уряду спрямована на перерозподіл потоків і захоплення влади

Яценюк: Метушня з дискредитацією уряду спрямована на перерозподіл потоків і захоплення влади

Укрінформ
«Уся метушня, яка проходить протягом останнього року з дискредитації Уряду і окремих членів Кабінету Міністрів, яких підтримую я і наша фракція, спрямована тільки на одне – на перерозподіл потоків і захоплення влади», - заявив Прем’єр-міністр України Арсеній Яценюк на засіданні Уряду в середу, 3 лютого.

Глава Уряду нагадав, що після повернення Конституції до парламентсько-президентської республіки Кабінет Міністрів формується коаліцією, яка після парламентських виборів 2014 року нараховувала п’ять проєвропейських фракцій, нагадав він: «Тоді була підписана коаліційна угода, і Уряд, який був призначений коаліцією від всіх п’яти політичних партій, взявся виконувати цю угоду і програму діяльності Уряду, яка була схвалена і підтримана членами українського Парламенту».

«Напевно, тоді, коли підписували коаліційну угоду і коли затверджували програму дій Уряду не всі члени Парламенту реально розуміли ті складні, непопулярні, але правильні кроки, які необхідно робити всьому українському політичному класу, за які треба голосувати, які треба підтримувати і які потрібні для України», - підкреслив Яценюк, якого цитує Урядовий портал.

Глава Уряду зазначив, що протягом останніх двох десятків років було «дуже багато Прем'єрів, міністрів, так само, як і членів Парламенту»: «Сподіваюся, що і надалі, після демократичних виборів, цей процес буде продовжуватися. В цьому є демократія. Але демократія в основі своїй має в першу чергу політичну відповідальність. Політичну відповідальність за сказане слово, підписаний документ, за обіцянки, дані народу України під час виборчої кампанії, і за виконання цих обіцянок».

«Якщо ти політикан, яких є зараз дуже багато в українській політиці і, на жаль, навіть в лавах української коаліції, то тікаєш від відповідальності, як роблять окремі фракції коаліції, які начебто  в коаліції, але фактично вони гірші, ніж опозиція. Тому що вони бояться тимчасово втратити рейтинг, не розуміючи того, що політика і державна діяльність – це забіг на дуже довгу дистанцію. І зроблений сьогодні складний крок завтра або післязавтра обов’язково дає результати. За такі результати ми боремося, і за такі результати ми працюємо»,  - наголосив Арсеній Яценюк.

Коли була підписана коаліційна угода, нагадав Глава Уряду, всі говорили про необхідність проведення складних реформ, підтримання курсу на співпрацю з Міжнародним валютним фондом, Світовим банком, запровадження ринкових тарифів, про необхідність приватизації, усунення будь-яких політичних впливів на діяльність державних компаній та Уряду в цілому. Тільки одна справа - розмови, а інша справа - реальність, в якій ми живемо».

«Уряд взяв на себе всю повноту відповідальності за всі непопулярні кроки, які не робилися протягом 20 років. І це не просто оцінка членів Кабінету Міністрів. Це оцінка тих, хто допомагає сьогодні Україні, - наших західних партнерів. Це оцінка тих, які вкладають мільярди доларів для того, щоб Україна відбулася як успішна держава, і готові далі підтримувати курс і реформи країни. Але готові це робити тільки в тому випадку, коли весь український політичний клас далі буде рухатися вперед, не буде гратися в дешеву популістську політику, а буде відповідально ставитися до завдань, які стоять перед країною», - наголосив Арсеній Яценюк.

Після формування Уряду парламентською коаліцією, підкреслив Прем’єр-міністр, він особисто ставив підпис під прізвищем кожного Міністра, який був призначений Верховною Радою України: «Але з першого дня призначення саме цього Уряду на порядку денному в першу чергу самої коаліції, яка призначала Уряд, клялася на вірність народу України і підписувала в коаліційній угоді конкретний пункт, що вона буде допомагати і сприяти Уряду в реалізації цих складних і правильних реформ, - окремі коаліціанти, які є в опозиції і до Уряду, і до самої коаліції, ведуть тільки одні дискусії: не про те, як змінити країну, а про те, як змінити того чи іншого Міністра чи весь Уряд».

«Адже для того, щоб змінити країну, треба мати бачення. Ми виклали своє бачення в програмі діяльності Уряду, і ми її виконуємо», - підкреслив він.

Арсеній Яценюк наголосив, що здійснюється постійний тиск на окремих міністрів та Уряд в цілому: «Є дуже багато заяв, які лунають від українського політикуму і зі стін українського Парламенту, наприклад, про боротьбу з корупцією. Щоправда, ті, які борються з корупцією, потім приходять до членів Кабінету Міністрів України з тим, щоб вирішити свої проблеми, когось кудись призначити, когось звільнити».

«Це брудна політична реальність, проти якої виступаю я як Прем'єр-міністр і з якою ми боремося. Кожен із нас на своєму місці. Ця команда, яка прийшла в новий український Уряд, є не просто політичною командою коаліції. Це Уряд нової України. Так, ми робимо помилки, але при цьому ми робимо, при цьому ми рухаємося вперед», - сказав він.

«Як Прем'єр-міністр я буду захищати, як і захищав, кожного члена нашого Уряду. Кожному зараз дуже непросто. Але наша сила в тому, щоби далі продовжувати боротися», - наголосив Арсеній Яценюк.

Він підкреслив, що під політичним тиском кілька міністрів змушені були написати заяви про відставку. Глава Уряду нагадав, що відставка членів Уряду приймається виключно Верховною Радою України.

«Фракція «Народного фронту» буде приймати рішення окремо по кожному Міністру з огляду на те, як хто пропрацював. А я хочу відзначити, що кожен, хто працює в цьому Уряді протягом останніх 14 місяців, робив все, а інколи навіть більше ніж те, що міг зробити», - підкреслив він.

Глава Уряду підкреслив, що цінує позицію тих, хто під політичним тиском змушені були написати заяви про відставки: «Але я переконаний, що ми пройшли надто багато. І в цій ситуації відставка – це тікати з поля бою. А тут треба далі боротися».

«Ті сили, які хочуть, щоб все повернулося, як було раніше, - тихо під столом ділити держкомпанії, так само тихо під столом призначати нових Міністрів, які будуть лояльні не до країни, а до політичних сил, - вони тільки аплодують цьому. Скажуть, що добилися свого, щоб далі контролювати Уряд, потоки, держкомпанії. Щоб далі українська політика залишалася тією старою політикою, яка призвела до Майдану», - наголосив він.

«Моя позиція наступна. Ми далі будемо боротися і працювати», - заявив він.

«Якщо когось це не влаштовує з тих народних депутатів чи фракцій, які представлені в Парламенті, вони мають повне конституційне право зібрати 150 голосів, піти до Парламенту, поставити резолюцію недовіри Кабінету Міністрів, знайти більшість і взяти на себе всю повноту відповідальності. І як Прем'єр-міністр і члени нашої команди ми будемо поважати це рішення демократичного Парламенту»,  підкреслив Глава Уряду.

Ті, хто йдуть на ці кроки, підкреслив Арсеній Яценюк, «повинні так само усвідомлювати свою відповідальність і наслідки таких дій»: «Можливо, у них є інші програми. Та я їх не чув. Можливо, в них є кращі підходи і кращі люди, - я їх не бачив. А, можливо, це просто елементарна боротьба за владу і за потоки. І я це зараз констатую і засвідчую».

«Вся ця метушня, яка проходить протягом останнього року з дискредитації Уряду і окремих членів Кабінету Міністрів, яких підтримую я і наша фракція, спрямована тільки на одне – на перерозподіл потоків і захоплення влади», - наголосив Арсеній Яценюк.

Прем'єр-міністр наголосив, що Уряд далі буде робити свою роботу: «Ми будемо виконувати програму дій Уряду, будемо проводити реформи. Ми будемо захищати членів своєї команди».

«Ми будемо вимагати розслідувань за будь-якими фактами зловживань, корупції, політичного тиску з метою здійснення корупції, звертатися до Національного антикорупційного бюро і всіх антикорупційних органів, які повинні проводити розслідування і притягувати до відповідальності всіх винних», - підкреслив він.

«Розуміючи свою відповідальність за долю країни, за майбутнє нашої держави, за зміни в країні і за міжнародний авторитет України, ми - попри всі труднощі, попри всю критику і кампанії, які йдуть проти Уряду і правильного курсу реформ в країні, - будемо далі боротися і будемо далі перемагати, як ми це довели протягом останніх 24 місяців», - наголосив Арсеній Яценюк.

Арсеній Яценюк підкреслив, що Уряд річний звіт про виконання коаліційної угоди і програми діяльності Кабінету Міністрів України направив до Парламенту.

Він зазначив, що з 1996 року  Уряд уперше безпосередньо направив звіт про виконання програми дій до Парламенту: «Уряду готовий вкотре звітувати й інформувати членів українського Парламенту».

«Уряд працює і з великим задоволенням очікує звіту Кабінету Міністрів України у Верховній Раді України. Шановні депутати, ми готові», - сказав Глава Уряду.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-