Негативна динаміка ВВП пов'язана із ситуацією на Донбасі - звіт уряду

Негативна динаміка ВВП пов'язана із ситуацією на Донбасі - звіт уряду

Укрінформ
Понад 40% негативного внеску в динаміку ВВП України повязано із ситуацією у Донецькій та Луганській областях.

Про це йдеться у звіті Кабінету Міністрів України, опублікованому на урядовому порталі.

"Загалом військовий конфлікт на сході України виявив виробничу вразливість економічної системи як зазначеного регіону, так і економіки країни в цілому. За оцінкою Мінекономрозвитку, понад 40% негативного внеску в динаміку ВВП повязано із ситуацією у Донецькій та Луганській областях. Так, без урахування впливу зазначених регіонів, падіння ВВП за підсумками 2015 року становило б 5,9 %, промисловості – 5,2 %, сільськогосподарського виробництва – 2,9 %, будівництва – 9,1 %", - йдеться у звіті.

У свою чергу, отримання фінансово-кредитної допомоги від МВФ, досягнуті домовленості щодо реструктуризації зовнішнього державного боргу, активізація процесів реформування економіки та поглиблення співпраці з Європейським Союзом стали важливими кроками на шляху досягнення стабілізації економічної ситуації, що підтримувалася сповільненням інфляційної хвилі.

"Якщо у квітні 2015 р. у річному розрахунку ціни зросли на 60,9%, що насамперед було обумовлено негативними наслідками загострення військового конфлікту (паніка серед населення), девальвацією національної валюти та підвищенням тарифів на житлово-комунальні послуги (зокрема природний газ та електроенергію), то вже за підсумком 2015 року зростання цін становило 43,3%", - зазначено в документі.

Окрім цього, у відповідь на досягнення макроекономічної стабілізації відбулося зупинення негативних тенденцій і в інвестиційній сфері. Це основний індикатор, який свідчить про покращення очікувань щодо майбутнього.

"Так, у січні-вересні 2015 року обсяг освоєних капітальних інвестицій скоротився на 6% порівняно із скороченням на 9,2% у січні-червні 2015 року та на 23% у січні-вересні 2014 року. Значною підтримкою покращення ситуації у сфері капітальних інвестицій стало розширення державної інвестиційної підтримки, зокрема оборонних заходів країни, розвитку інформаційних технологій, зростання довіри інвесторів та відновлення припливу прямих іноземних інвестицій", - йдеться у звіті.

Підбиваючи підсумки 2015 року, уряд зазначає, що незважаючи на всі складні політичні та економічні виклики, які постали у 2015 році, завдання щодо відновлення макроекономічної стабільності та припинення падіння економіки уряд виконав.

"Очікування бізнесу, населення та міжнародних кредиторів є об`єктивною оцінкою, яка це підтверджує. Так, за даними НБУ, у ІІІ та IV кварталах 2015 року індекс ділових очікувань підприємств перевищив значення у 100 %, чого не спостерігалося з ІІ кварталу 2014 року. У IV кварталі цей показник досягнув 104 % – максимуму за останні півтора року. Індекс споживчих настроїв продемонстрував зростання до 55,3 пункту у грудні 2015 року порівняно з 43,7 пункту в березні 2015 року (дані компанії GFK). Рейтинговими агентствами Fitch та Moody’s підвищено довгостроковий суверенний кредитний рейтинг України", - йдеться у повідомленні.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-