Анастасія Сергеєва, член правління Асоціації "За вільну Росію" в Польщі
Кремлю дедалі важче підтримувати ілюзію, що в Україні все погано
Інтерв'ю 18.01.2016 10:00

- Кремль намагається розсередити і розмити інформацію, одержувану з соціальних мереж. Власне, для цього влаштовуються всі ці "фабрики тролів". Вони не для того, щоб довести, що Кремль правіший, а опозиція, Європа, США чи Україна менш праві, а просто для того, щоб вкинути максимальну кількість неправдивої, фейкової інформації, яка буде розмножуватися, засмічуватися і на обивательському рівні буде потрапляти в голови більшій кількості людей. І далі вже незрозуміло: чи ти повинен ставати експертом в соціальних медіа і, взагалі, експертом по Україні, Сирії тощо, або ти, перебуваючи на рівні обивателя, закриваєшся від всієї цієї інформації, тому що будь-яка інформація, на твою думку, може бути фейкову. Якщо ти не живеш і не перебуваєш у цій картинці постійно і не формуєш її для себе свідомо, то ти будеш жертвою і спробуєш "втекти в котиків", якись неполітичний простір.

ОПОЗИЦІЯ В РОСІЇ ЧЕКАЄ, ПОКИ СОЦІАЛЬНО-ЕКОНОМІЧНА ПРОБЛЕМАТИКА СТАНЕ ВАЖЛИВІШОЮ ЗА ГЕОПОЛІТИКУ

- Судячи з ваших слів, опозиція в Росії перебуває у явно програшному становищі...

Кремлю здається, що вони програють. Звідси - активні вкидання, напади, репресії проти опозиції

- Я не можу сказати, що вона у програшному становищі. Якщо ми дивимося з боку опозиції – так, їм здається, що вони в програшному становищі, тому що вони не можуть переконати більшість. З іншого боку мені здається, що їм варто займатися не переконанням більшості, а консолідацією своїх прихильників. Консолідація повинна бути не просто в тому розумінні, що ми правіші, а в розумінні, що нас багато, ми не є меншиною, похибкою, якоюсь помилкою, яка з'явилася і зберігається в Росії, а ми представляємо певне співтовариство. І ось на цьому етапі вони виграють, тому що вся ситуація пропагандистського впливу законсервувалася. Зараз неможливо переконати людину, яка за Крим і вважає, що Донбас має бути приєднаний до Росії. З іншого боку, не можна переконати людину, яка упевнена, що Крим захоплений незаконно і єдине, що повинна зробити Росія - це вивести війська з Донбасу. Тому, такий стан завмерлої стабільності - це теж заслуга опозиції. І Кремлю здається, що вони програють. Саме тому тривають вкидання проти опозиції, проти активістів, саме тому тривають напади, репресії. Вони точкові, якісно обрані і старанно інформаційно обіграні, щоб нажахати, налякати більшу кількість людей.

- Свого роду превентивні дії...

- Так. Саме тому Кремль продовжує залякувати, приймати якісь репресивні закони, здійснювати точкові удари. Саме тому вбили Бориса Нємцова, саме тому отруїли Володимира Кара-Мурзу. Це говорить про те, що, на думку Кремля, опозиція у не настільки програшній ситуації, як можливо здається нам.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-