Новий президент США матиме жорсткішу позицію щодо агресії РФ – Гербст

Новий президент США матиме жорсткішу позицію щодо агресії РФ – Гербст

Укрінформ
Новий американський президент, який може прийти до влади трохи більше ніж за рік, буде проводити набагато жорсткішу політику в питанні російської агресії.

Таку думку висловив колишній посол США в Україні Джон Гербст в інтерв’ю "Голосу Америки"

"Думаю, зараз Конгрес має дуже хороше розуміння загрози, яку несе російський імперіалізм і також усвідомлення, що Україну треба підтримувати. Гілларі Клінтон й більшість республіканських кандидатів також мають дуже чітке бачення – наскільки небезпечною є гра Путіна, й чому так важливо підтримувати Україну. Тому я вірю, що трохи більше, ніж за 13 місяців від сьогодні в США буде новий президент, який буде встановлювати набагато жорсткішу позицію в питанні російської агресії й набагато сильнішу підтримку Україні", - наголосив дипломат.

За словами Гербста, він часто критикував західні уряди, включно з адміністрацією Обами, за те, що вони були наївними й недостатньо сильними під час української кризи: "Я переконаний, що ми маємо робити набагато більше. Ми повинні надавати значно більшу економічну допомогу, більше військового обладнання, включно, з летальним. Це не відбувається. І все одно - політика санкцій себе виправдовує. На ділі вона набагато сильніша, ніж Москва розраховувала. Ми можемо допомагати краще й більше, але те, що ми робимо зараз щонайменше - адекватна відповідь".

Екс-посол додав, що майже в усіх європейських столицях, включно з Берліном, Лондоном чи Брюсселем, "дуже добре розуміють, що Путін – серійний агресор, що його політика небезпечна не лише для України, а й для усіх членів НАТО – особливо для країн Балтики і – саме тому ми повинні твердо стояти на питанні санкцій, як на карі для Путіна за його агресію".

Говорячи про можливість послаблення санкцій проти РФ, Гербст зазначив: "Влітку вони мають бути поновлені, але я вагаюся зараз із великою впевненістю заявляти, що все станеться саме так. Це буде залежати від позиції Ангели Меркель і також – від позиції США. Припустимо, європейці могли б це зробити, якби Росія виконала всі умови Мінських домовленостей, але вона цього не зробить. Тож, якщо європейці погодяться послабити санкції влітку при тому, що російська агресія буде продовжуватися, треба розуміти, що робити вони це будуть усього за кілька місяців до переобрання американського президента, який радше за все зробить серйозні заходи щодо цієї ситуації, коли прийде до влади".

"Можливо, він (новий президент США – ред.) навіть використає систему SWIFT. І якщо ми, наприклад, вирішимо заборонити російським компаніям або російському уряду будь-які доларові перекази, це буде набагато більш ефективна блокада російської економіки, аніж санкції. Глупством було б збоку європейців зробити такий крок щодо санкцій без його узгодження з США", - вважає дипломат.

Зараз, за його словами, позиція України на міжнародній арені набагато сильніша, ніж ще рік тому. "На початку року люди були занепокоєні можливістю масштабної атаки із боку Росії, але це ніколи не сталося. Я цього не очікував, тому що вважав, що Росія буде продовжувати дестабілізувати ситуацію в Україні, але при цьому спробує позбутися санкцій Європейського Союзу. Я розумів, що на масштабніші військові дії вони не підуть. Зараз їхня позиція набагато слабкіша, а українська позиція – навпаки", - заявив колишній посол США в Україні.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-