Звіт Єврокомісії: Раду ЄС просять якнайшвидше скасувати візи для України

Звіт Єврокомісії: Раду ЄС просять якнайшвидше скасувати візи для України

Укрінформ
Європейська комісія вже внесла Раді ЄС пропозиції, щоб якнайшвидше ухвалити рішення про скасування візового режиму для України.

Про це йдеться у звіті з виконання Україною вимог Плану дії візової лібералізації, схваленому колегією ЄК  18 грудня.

"Беручи до уваги підсумки моніторингу та звітування, що проводилося після початку безвізового діалогу в жовтні 2008 року, Комісія вважає, що Україна виконала всі критерії, встановлені по чотирьох блоках другої фази ПДВЛ", - зазначається у висновках.

Єврокомісія погодилася запустити процес скасування віз, не очікуючи, коли Україна завершить виконання цих пунктів, базуючись на обіцянці української влади завершити цю роботу.

Нагадаємо, Президент та Прем'єр України пообіцяли ЄС, що в першому кварталі 2016 року відбудеться:

- запуск Національного антикорупційного бюро;

- формування Спеціалізованої антикорупційної прокуратури із необхідними змінами закону про прокуратуру;

- створення та початок роботи Національного агентства з питань запобігання корупції;

- внесення змін до законів про Агенцію з повернення активів, а також про конфіскацію та арешт майна;

- Держбюджет буде прийнятий із урахуванням фінансування згаданих органів.

Варто зазначити, що безвізовий звіт Єврокомісії не містить жодних умов чи критеріїв скасування віз для українців

У документі зазначається, що окрім раніше наданої Україні фінансової допомоги на будівництво і облаштування таборів для мігрантів (€35 млн), бюджетної підтримки для інтегрованого управління кордоном (€60 млн) і технічної і фінансової допомоги у боротьбі з корупцією (близько €30 млн), ЄК планує виділити ще один пакет допомоги - обсягом €28 мільйонів - на підтримку проектів, що стосуються мігрантів.

Очікується, що дана сума буде використана на нарощування потужностей і вдосконалення системи управління і обробки інформації для Державної міграційної служби, прикордонної служби та судів, які займаються справами мігрантів.

Наголошується, що ЄК продовжуватиме активно відслідковувати триваючу імплементацію всіх положень чотирьох блоків другої фази Плану дії з візової лібералізації через існуючі асоційовані структури та підтримуючи постійний діалог.

Раніше міністр закордонних справ Павло Клімкін припустив, що ініціатива від Європейської комісії щодо скасування безвізового режиму для України може надійти до Європейського парламенту у перші кілька місяців наступного року. Він підкреслив, що Україна вже виконала всі вимоги, жодних додаткових умов не має бути.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-