Рада ухвалила закон про іномовлення

Рада ухвалила закон про іномовлення

Оновлено
Укрінформ
Народні депутати ухвалили в другому читанні законопроект №2334а "Про систему іномовлення України", внесений до парламенту Кабінетом міністрів.

За це рішення проголосували 282 обранці.

Згідно з текстом законопроекту, документ створює правові основи діяльності державного підприємства, на яке покладаються завдання і функції мовлення за межами України.

Систему державного іномовлення України складатимуть державне підприємство «Мультимедійна платформа іномовлення України» (МПІУ) та Українське національне інформаційне агентство «Укрінформ».

Основними завданнями системи державного іномовлення визначені об’єктивне, повне, своєчасне і неупереджене інформування про суспільно значущі події в Україні, офіційну внутрішню і зовнішню політику та позицію держави, діяльність органів державної влади та органів місцевого самоврядування; забезпечення платформи для дискусій стосовно офіційної позиції органів державної влади та органів місцевого самоврядування; забезпечення достатнього, всебічного інформаційного супроводу процесу інтеграції України до ЄС та євроатлантичних структур колективної безпеки; популяризація української культури; сприяння зміцненню міжнародного авторитету України та підвищенню інвестиційної привабливості тощо.

«Забороняється втручання органів державної влади та органів місцевого самоврядування, їх посадових і службових осіб, а також недержавних організацій у діяльність суб’єктів державного іномовлення з метою встановлення цензури, попереднього контролю чи незаконного впливу на зміст інформації, що поширюється суб’єктами державного іномовлення України», - йдеться у законі.

Програми МПІУ вироблятимуться англійською, а також іншими мовами, залежно від доцільності та нагальності використання тієї чи іншої мови. Водночас визначено, що обсяг програм, вироблених англійською мовою, повинен бути не менше 50%.

Медіаплатформа провадитиме свою діяльність шляхом створення та поширення інформаційного продукту каналами супутникового, електронного мовлення, в інтернеті. Ефірне наземне аналогове і цифрове мовлення та мовлення в кабельних мережах здійснюватиметься виключно за межами України.

Згідно з ухваленим законом, держава забезпечує фінансування системи іномовлення, яке передбачається окремим рядком у Державному бюджеті та становить не менш як 0,06 відсотка видатків загального фонду бюджету за попередній рік. Крім того, джерелами фінансування діяльності суб’єктів державного іномовлення можуть бути кошти, отримані від продажу власної теле- і радіопродукції; кошти, отримані від трансляції реклами; плата за надання у користування авторських та суміжних прав; добровільні, благодійні та спонсорські внески, пожертви фізичних та юридичних осіб (крім анонімних пожертв); інші надходження, не заборонені законодавством.

Закон набирає чинності з дня, наступного за днем його опублікування.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-