Transparency International: МОУ треба контролювати ззовні - через ризик корупції

Transparency International: МОУ треба контролювати ззовні - через ризик корупції

Укрінформ
Transparency International попередила про можливі корупційні ризики в оборонній сфері України та наголошує на необхідності зовнішнього контролю.

Про це повідомляється на сайті Transparency International. 

"Відповідно до оприлюдненого дослідження про рівень корупції в оборонній сфері від Transparency International, Україна зіштовхнулася з високим ризиком корупції у військових установах", - йдеться у повідомленні. 

Згідно з антикорупційним індексом оборони (від дуже низького ризику корупції А до критичного ризику F) Україна потрапила до групи D з дуже високим ризиком корупції.

Як зазначили в TI, незважаючи на те, що згідно з законом «Про доступ до інформації» оприлюднення інформації щодо витрат в оборонній сфері дозволене, військовий бюджет не публікується на урядових веб-сайтах. Відсоток військових витрат, який йде на секретні справи та програми, невідомий, а парламенту надається доступ до секретної інформації щодо витрат тільки постфактум.

Дослідження визначило сферу закупівель як найбільш ризиковану в українському секторі оборони. Нещодавні поправки до законодавства щодо державних закупівель спростили процес закупівель для Міноборони, дозволивши застосовувати переговорну процедуру протягом АТО, але Transparency International попереджає, що це підвищує ризик корупції.

"Самих лише реформ Міністерства оборони не достатньо - для того щоб зробити антикорупційну боротьбу ефективною, потрібний сильний зовнішній контроль», - зазначила директор Transparency International з питань оборони та безпеки Катрін Діксон.

TI рекомендує регулярно здійснювати контроль за будь-якими пільгами, аби запобігти їх зловживанню, адже вони можуть звести нанівець позитивні ініціативи на кшталт електронних закупівель. А також закликає провести незалежний моніторинг Міністерства оборони, з метою ретельної перевірки небюджетних витрат.

Водночас голова правління Transparency International Україна Андрій Марусов зазначив, що реформи, які Міністерство оборони України вже запроваджує, заслуговують на всіляку підтримку. Зокрема, це перехід на систему електронних закупівель proZorro, а також ціла низка проектів, започаткованих Офісом реформ при міністерстві.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-