Експерт пояснив, чим спецназ відрізняється від Сил спецоперацій

Експерт пояснив, чим спецназ відрізняється від Сил спецоперацій

Укрінформ
Деякі українські військові високопосадовці, вочевидь, не вбачають відмінності між Силами спеціальних операцій (ССО) та Силами швидкого реагування чи підрозділами спецпризначення.

На цьому наголосив військовий експерт Ігор Тарасюк під час прес-конференції в Укрінформі.

"Складається враження, що деякі керівники високого військового рівня плутають Сили спеціальних операцій з Силами швидкого реагування", - заявив він.

Експерт назвав ключові відмінності між ССО та підрозділами спеціального призначення: "Основне завдання сил спеціального призначення (у простонародді спецназ) це - ведення спеціальної розвідки, яка передбачає добування інформації. Причому це займає 70% від об'єму роботи. Це - проведення спеціальних заходів, які передбачають засади, нальоти, диверсії, акти саботажу. Це все спрямовано або на знищення противника, або на здобування якось джерела інформації, а також організація руху опору. Це все - спеціальна розвідка, спецназ", - зазначив Тарасюк.

У структуру ж ССО, за його словами, обов'язково входить підрозділ спеціального призначення, але він становить "10% від усього об'єму того наповнення, що має бути у силах спеціальних операцій".

"Сили спеціальних операцій у першу чергу створюються для того, щоб ... не стільки знищувати противника і його інфраструктуру, а боротися за уми і серця людей", - підкреслив він.

Водночас ця боротьба та прийняття рішень має базуватися на інформації, яка здобувається "як військовими підрозділами, так і спеціальними органами держави, не обов'язково військовими формуваннями", наголосив фахівець.

"Методами Першої і Другої світової війни на сьогодні воювати не можна. Навіть 10 років тому потік інформації був у десятки разів менший, ніж сьогодні. Вже сьогодні треба боротися за те, щоб інформація, яка доноситься до наших громадян не лише на передньому краї та на тимчасово окупованій території, а й до тих, які знаходяться тут, була повністю заточена під інтереси держави. І це також спеціальні операції", - зазначив Тарасюк.

При цьому він наголосив, що рішення про проведення спеціальних операцій "мають прийматися на рівні держави", тому що такі операції "можуть мати такі наслідки, що відповідати мають керівники держави", і навіть не міністр оборони чи начальник Генерального штабу.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-