Джемілєв озвучив умови електропостачання Криму

Джемілєв озвучив умови електропостачання Криму

Укрінформ
Ініціатори блокади Криму допустили фахівців «Укренерго» до пошкоджених електроопор. При цьому вимоги припинити політичні переслідування проукраїнських громадян у Криму натомість на постачання електроенергії на територію окупованого півострова активісти не знімають.

Про це в ході прес-конференції в Києві заявив народний депутат України, Уповноважений у справах кримськотатарського народу Мустафа Джемілєв, повідомляє кореспондент Укрінформу.

«Ситуація така - можливості Автономної Республіки Крим у виробітку власної електроенергії становлять лише 30% - це близько 300 мегават. Цього, звичайно, достатньо для того, щоб забезпечити електрикою жителів, лікарні, школи. Але, як і очікувалося, першочергово у Криму забезпечуються військові частини, ФСБ, адміністрації чиновників і на дорогах підсвічують портрети із зображенням Путіна», - повідомив Джемілєв.

Переважна більшість жителів Криму, за його словами, залишається без електрики. «Вони опублікували графіки віялових відключень, згідно з якими на місто і район електроенергія подається в середньому на дві години на добу», - розповів народний депутат.

Як підкреслив Джемілєв, 220 МВт, які надійдуть у Крим після ремонту однієї з чотирьох пошкоджених електроопор, «мають піти на житлові і громадські потреби людей».

Політик зізнався, що він має побоювання, що під час розподілу енергії окупантами знову постраждають інтереси простих жителів Криму.

При цьому він зазначив, що «друга черга, це близько 350 МВт, теж іде в Крим, але її складніше підключити».

Після закінчення ремонтних робіт на цій електроопорі питання постачання електроенергії до Криму буде вирішуватися «на рівні уряду».

«Ми наполягатимемо, щоб були виконані наші вимоги», - заявив Джемілєв.

«Перша вимога - звільнити всіх заручників, політв'язнів. Це дев'ять осіб, у тому числі сім кримських татар і двоє українців. Друге - ми вимагаємо створити групу щодо розслідування фактів викрадення і вбивства наших громадян. Третє - надати вільний доступ міжнародній моніторинговій групі з вивчення дотримання прав людини в окупованому Криму і четверте - відновити ті демократичні свободи, які були в Криму до окупації», - сказав він.

При цьому Джемілєв нагадав, що цей контракт з Росією про постачання у Крим електроенергії діє до кінця грудня цього року, а новий договір буде укладатися «при обов'язковому його узгодженні з Меджлісом кримськотатарського народу». Цю гарантію Джемілєву, за його словами, дав Прем'єр Арсеній Яценюк.

«В якій мірі прийме Росія всі наші умови, й буде вирішуватися питання електропостачання до Криму, починаючи з 1 січня 2016 року», - резюмував Джемілєв.

Раніше Укрінформ повідомляв, що народний депутат України Мустафа Джемілєв гарантував, що через 2-3 дні електроенергія в обсязі 220 МВт почне надходити в окупований Крим.

Довідка. 20 листопада в Херсонській області невідомі підірвали електроопори ЛЕП, що подають електрику в окупований Крим. Активісти громадської блокади Криму взяли під контроль пошкоджені електроопори і замість постачання електроенергії на півострів вимагали звільнення всіх заарештованих у Криму активістів. 24 листопада після переговорів керівництва «Укренерго» зі штабом громадської блокади Криму ремонтники розпочали заміну підірваних електроопор. Нині в окупованому Криму введено режим надзвичайної ситуації.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-