Скандальні вибори в Кривому Розі: порушення розглядає суд

Скандальні вибори в Кривому Розі: порушення розглядає суд

Укрінформ
У Дніпропетровському окружному адміністративному суді триває розгляд справи кандидата в мери Кривого Рогу Юрія Милобога, який вимагає перерахунку голосів.

Про це повідомляє кореспондент Укрінформу.

«Основні вимоги такі: визнати на спецдільницях вибори такими, що не відбулися. Друга вимога, якщо цю не задовольнити, то перерахунок на всіх дільницях», - зазначив Милобог.

О 14.30 суд закінчив заслуховувати позовні вимоги сторін. Сторона  Милобога заявила, що в другому турі виборів були додатково надруковані 254 бюлетеня - рівно стільки, скільки було членів комісій на закритих дільницях у Кривому Розі. Докази були наступними: одному представнику комісії на закритій спецдільниці прийшло запрошення проголосувати за місцем проживання. Виходило, що ця людина могла проголосувати двічі: на закритій дільниці і за місцем проживання.

Крім того, Криворізька міська виборча комісія визнала Вілкула переможцем, склавши підсумковий протокол через 8 годин після закриття дільниць, чим не дала можливості для розгляду всіх скарг.

Як підтвердив у суді голова Криворізької міської виборчої комісії Павло Гівель, бюлетені дійсно були додруковані. За його словами, необхідність додруковувати їх була викликана помилкою в друкарні - нібито поплутали пакети для різних дільниць. При цьому на одній дільниці бюлетенів не вистачило і довелося додруковувати, а на іншій їх стало більше. Що сталося із зайвими бюлетенями, невідомо.При цьому представник Криворізької міської комісії стверджує, що загальна кількість бюлетенів збігається з кількістю бюлетенів в першому турі голосування.

Порушення на спецдільницях підтвердив і представник Криворізької виборчої комісії від партії «Відродження» Олександр Буян. Він, зокрема, сказав, що у день підрахунку голосів, представник від БЮТ в комісії запросила у ЦВК роз'яснення щодо додаткового друкування бюлетенів. З ЦВК на двох аркушах прийшла відповідь: «Не додруковувати ні в якому разі».

Потім, для того щоб довести, що кількість надрукованих бюлетенів не збігається з кількістю виборців у другому турі виборів, сторона  Милобога зажадала надати списки виборців.

У суді виявилося, що Криворізька міська виборча комісія не може надати списки виборців. Причини озвучувалися різні: Гівель заявив, що потрібно буде зібрати всі районні комісії і провести засідання. Потім версія змінилася: виявилося, що списки виборців - це таємна інформація, яка відноситься до захисту персональних даних, і для того, щоб виконати рішення суду, потрібно знайти кожного виборця і попросити у нього дозвіл на афішування його даних у суді.

Суд попросив надати списки виборців.

Наразі засідання суду ще триває.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-