Вступ України до ЄС після асоціації стане формальністю - польський депутат

Вступ України до ЄС після асоціації стане формальністю - польський депутат

Укрінформ
Україна може розраховувати на швидкий процес набуття членства в ЄС після виконання усіх вимог асоціації.

Про це у представництві Європарламенту у Варшаві під час відзначення другої річниці Революції Гідності заявив депутат польського Сейму, голова групи польських експертів-радників з питань реформи самоврядування та децентралізації в Україні Марцін Свенціцький, повідомляє власний кореспондент Укрінформу в РП.

“Я б сказав так: якщо Україна буде у змозі це реалізувати (вимоги асоціації – ред.) попри перешкоди з боку п’ятої колони, російську агресію, корупцію, олігархів, то дискусія щодо вступу до ЄС стане нормальним явищем і великий шанс, що Україна увійде до ЄС”,- підкреслив Свенціцький, додавши, що після виконання цих вимог шанси “сильно зростуть”.

За його словами, Угода про асоціацію України з ЄС є набагато глибшою і далекогляднішою ніж та, яку Польща підписала в 1991 році.

“Якщо Україна зможе реалізувати угоду про асоціацію, то юридичний статус України щодо ЄС буде таким як сьогодні мають Норвегія чи Швейцарія - це буде той самий європейський простір. Вхід до ЄС тоді буде майже формальністю”,- заявив Свенціцький.

Він зауважив, що чув про це також і від одного з представників ЄС, який вів переговори з Києвом по асоціації.

Свенціцький також назвав причини того, чому в Польщі наприкінці 80-х років реформи відбувалися швидше ніж зараз в Україні. Він зазначив, що в Польщі тоді глава уряду Тадеуш Мазовецький доручив проведення реформ не видатним політикам й опозиціонерам, яким довіряв і добре знав, а найкращим на той момент експертам у своїх сферах. Він зауважив, що Лешек Бальцерович, який відповідав за економічні реформи і Єжи Регульський, який займався реформою місцевого самоврядування, 24 години на добу займалися лише своїми реформами і не відволікалися на велику кількість інших справ, як це відбувається в Україні. При  цьому вони мали велику підтримку щодо своїх дій з боку суспільства, уряду та парламенту, констатував політик.

Фото: wiadomosci.wp.pl

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-