Порошенко: Газпром умовляв нас купити російський газ

Порошенко: Газпром умовляв нас купити російський газ

Укрінформ
Вперше за 24 роки незалежності Україна позбавилася газової залежності від РФ, і "Газпром" був змушений умовляти нас купити російське блакитне паливо.

Про це заявив Президент України Петро Порошенко під час робочої поїздки до Івано-Франківська, повідомляє кореспондент Укрінформу.

"Роками Росія тримала нас на газовому гачку. Минулого року Путін перекрив Україні газ, і я кожен ранок починав з переговорів з нашими європейськими партнерами для того, щоб були забезпечені реверсні поставки європейського газу. Ми вижили минулу зиму. Як тільки ми продемонстрували, що ми не дозволимо більше себе шантажувати, "Газпром" прийшов до нас у березні з проханням: "Може, ви візьмете трохи нашого газу?". Це було вперше за 24 роки української незалежності", - заявив Порошенко.

Однак, на думку Президента, цих кроків поки замало: "Ми маємо відновити українську нафтогазову сферу. Я дуже тут покладаюся не на можливості української нафто- і газовидобувної галузі, але й на вчених".

Тепер, за його словами, Україна має змогу займатися питаннями енергоефективності та енергозабезпечення, адже було досягнуто перших результатів щодо досягнення миру на Донбасі.

"Ми обговорили, наскільки зараз важливо жорстко поставити питання у суді і повернути наші шельфові родовища (включаючи Одеське і Безіменне); використати технології, які дозволять забезпечувати весь південь України, навіть без будівництва нового газогону; яким чином нам використовувати свердловини, які за традиційними технологіями уже нібито використали свої ресурси; яким чином, використовуючи наукові розробки, нам забезпечити енергозбереження", - сказав глава держави.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-