Клімкін про ратифікацію Угоди з ЄС: Це унікальний випадок

Клімкін про ратифікацію Угоди з ЄС: Це унікальний випадок

Укрінформ
Ратифікація Угоди про асоціацію між Україною та ЄС відбувається унікальними темпами, і референдум у Нідерландах на це ніяк не вплине.

Про це на прес-конференції в Укрінформі заявив міністр закордонних справ Павло Клімкін.

«Цей референдум не має, звичайно, зобов'язуючої юридичної сили, оскільки формально в Нідерландах процедура ратифікації (Угоди про асоціацію між Україною та ЄС. - Ред.) завершена... Я вважаю, що в будь-якому разі цей дорадчий референдум не вплине на процедуру ратифікації», - зазначив він.

Глава МЗС зауважив, що за процедурою ініціювання референдуму стоїть низка організацій, які традиційно вважаються євроскептичними, однак Україні варто зосередитися на тому, щоб довести до нідерландської спільноти: Угода про асоціацію є шляхом наближення України до європейських стандартів.

Говорячи про темпи ратифікації, він наголосив: «З точки зору динаміки ратифікації це, звичайно, унікальний випадок, оскільки такі угоди, як правило, ратифікуються 3-4-5 років. Ми реально за період, дещо більший ніж рік, фактично завершуємо ратифікацію. Це свідчення і солідарності з Україною, і готовності допомагати Україні в опануванні європейських стандартів у всіх сферах, в опануванні шляху реформ, окреслених Угодою про асоціацію».

За словами міністра, на сьогодні 22 країни-члени Європейського Союзу повністю завершили процедуру ратифікації. На порядку денному лишається кілька країн, які найближчим часом завершать процедуру ратифікації, зокрема Італія, Чехія, Греція, Кіпр, Бельгія.

Як повідомлялося, виборча комісія Нідерландів вирішила провести референдум щодо Угоди про асоціацію між Україною і Європейським Союзом.

Ця угода підписала в 2014 році. Вона передбачає поглиблення економічних відносин України та Євросоюзу, гармонізацію в галузі права і створення зони вільної торгівлі.

Документ набуде чинності після того, як ратифікаційні процедури завершать усі 28 членів ЄС.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-