ЦВК сама зареєструє кандидатів від Опоблоку і Дарта Вейдера

ЦВК сама зареєструє кандидатів від Опоблоку і Дарта Вейдера

Укрінформ
Оскільки Харківська ОВК - і в старому, і в новому складі - без законних на те підстав тричі відмовила в реєстрації кандидатам від Опозиційного блоку, ЦВК бере на себе вирішення цієї проблеми. Центрвиборчком також розгляне питання про звернення до Генпрокуратури стосовно дій харківських колег.

Про це поінформував на брифінгу у п'ятницю голова ЦВК Михайло Охендовський.

"Закон у такому випадку дає ЦВК право вирішити питання щодо реєстрації кандидатів по суті. ЦВК зобов'язала Харківську обласну виборчу комісію доставити до Центрвиборчкому комплект документів щодо реєстрації виборчого списку тих кандидатів, яких у Харкові, абсолютно зрозуміло, без будь-яких законних підстав - скоріш за все з якихось не пов'язаних із законом обставин, з міркувань політичної доцільності - зареєструвати відмовляються", - зазначив Охендовський.

Він уточнив, що цей комплект документів мав бути доправлений до ЦВК до 13-ої години вчорашнього дня. Його ж немає досі, оскільки Харківська ОВК віддала його на одне із судових засідань, що відбуваються в харківських судах.  

"Абсолютно очевидно, що суду оригінали цих документів не потрібні, абсолютно зрозуміло, що вишукуються будь-які вигадані приводи для того, щоб унеможливити доставку відповідних документів до ЦВК, для того, щоб заблокувати можливість прийняття Центральною виборчою комісією передбаченого законом рішення про реєстрацію кандидатів - з тим, щоб відновити їх порушені конституційні виборчі права. В цьому зв'язку я також не виключаю, що сьогодні ЦВК буде розглядати питання про звернення до Генеральної прокуратури України і, можливо, до інших правоохоронних органів, оскільки в діях як старого, так і чинного складу Харківської ОВК вже вбачаються системні грубі порушення законодавства України про місцеві вибори, Конституції України", - сказав голова ЦВК.

Він також додав, що Харківська ОВК навіть вирішила розпочати друкування бюлетенів без реєстрації відповідних кандидатів у депутати Харківської облради. ЦВК своєчасно скасувала це рішення, і друкування незаконних бюлетенів там не здійснюється.

"Я дуже сподіваюся, що найближчим часом ЦВК вдасться все-таки отримати документи, необхідні для реєстрації відповідних кандидатів. До речі, цією ж виборчою комісією до цього часу не виконано рішення суду, що зобов'язує їх зареєструвати кандидатів і від іншої політичної сили. Всі ці питання доведеться вирішувати на рівні ЦВК. Для того, щоб встигнути надрукувати бюлетені, ще залишається вісім днів", - зазначив Охендовський.

Він уточнив, відповідаючи на запитання журналістів, що йдеться про реєстрацію кандидатів від Опозиційного блоку і Блоку Дарта Вейдера. 

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-