Передвиборча Миколаївщина: «сепаратисти» - але мають право

Передвиборча Миколаївщина: «сепаратисти» - але мають право

Аналітика
Укрінформ
У мери Миколаєва і місцеві ради балотуються люди, які за моральними критеріями не мали б бути у владі

На перший погляд, передвиборча  ситуація на Миколаївщині виглядає більш-менш спокійною. Але експерти впевнені: боротьба обіцяє бути напруженою.

АДМІНРЕСУРС ПРОТИ РЕСУРСУ БІЗНЕСОВОГО?

Ще до висунення своїх кандидатів, представники партій "Опозиційний блок" і "Відродження" синхронно звинуватили чинного міського голову і члена партії "Наш край" Юрія Гранатурова у спробі зірвати місцеві вибори. Вони стверджують, що шляхом психологічного тиску команда міського голови нібито намагається змусити членів миколаївської міської виборчої комісії підписати "прохання" про визнання неправомірною Постанови ТВК №14 щодо розподілу виборчих округів від 17.09.2015. Це, на їх думку, дасть змогу "переділити" округи і вплинути на хід виборчого процесу

Наразі невідомо, хто надав чорнову копію "прохання..." у ЗМІ. Тим більше, що голова миколаївської міської ТВК Дмитро Жовнерик, який представляє "Наш край", претензій до розподілу округів не має, і його підпис під "проханням" відсутній. Тим не менш, скандал штучно підігрівається.

Тим часом, миколаївцям вже представили перших кандидатів у міські голови. Юрій Гранатуров, чинний міський голова, висунутий партією "Наш край", наразі є одним з імовірних переможців на нинішніх виборах.

Поки що використання мером адмінресурсу експерти не зафіксували. Проте перевиконання бюджету міста за 8 місяців на майже 120 млн грн дає змогу очільнику ремонтувати місцеві дороги і дахи, упорядковувати двори, купувати нові тролейбуси і трамваї, а, відтак - розраховувати на підтримку виборців.

"Говорити про те, що Гранатуров використовує адмінресурс, наразі не можна, бо він виконує свої обов'язки як міський голова. Так, межа між цими поняттями досить тонка. Якщо він, відкриваючи відремонтований двір чи спортмайданчик агітуватиме за себе як за кандидата, то це буде адмінресурс. А якщо ні, то закон він не порушує", - упевнений координатор виборчих програм громадянської мережі ОПОРА у Миколаївській області Дмитро Баштовий.

При цьому ОПОРА звинувачує партійне керівництво "Нашого краю" у тому, що журналіста їхнього видання "Точка ОПОРИ" не пустили на конференцію, де проходило висування кандидатів. Туди організатори запросили лише представників комунальних ЗМІ.

Найближчий конкурент Гранатурова на минулих виборах Сергій Ісаков, який весною 2014 року поступився чинному меру мінімальною кількістю голосів, цього разу не висуватиме своєї кандидатури у міські голови. Тому, на думку експертів, більш-менш серйозну конкуренцію Гранатурову наразі можуть скласти два кандидати - Леонід Клименко (від БПП "Солідарність") та одіозний екс-голова обласної ради, лідер міської організації "Опозиційного блоку" Ігор Дятлов. Особливо старається останній. У бік чинного мера він уже видав низку недипломатичних епітетів, тож боротьба обіцяє бути напруженою та нетолерантною.

Добре відомий у Миколаєві ще один учорашній претендент на крісло мера - член партії "Відродження" і чинний народний депутат України Артем Ільюк, відмовився від виборчих планів на користь менш знаного однопартійця Віталія Воронова. Про що, зрештою, у Миколаєві поговорювали й раніше, так що це було прогнозовано. Разом із тим, ходять чутки, що в останній момент перед виборами пан Ільюк може закликати своїх виборців проголосувати зовсім за іншого кандидата - колишнього колегу-регіонала Дятлова. Якщо врахувати той факт, що саме Ільюк став єдиним нардепом від Миколаївської області з числа колишніх регіоналів на останніх парламентських виборах, то, очевидно, що електоральну підтримку він має вагому. А, відтак, і Дятлову може допомоги.

"Артему краще сидіти на тому стільці, який він отримав раніше, ніж ловити журавля в небі. Думаю, він закличе голосувати за когось іншого. Скоріш за все, за Дятлова", - таку думку висловив професор, завідувач кафедри соціальної педагогіки Миколаївського Національного університету імені Сухомлинського, автор низки монографій із соціальної психології Ілля Стариков.

Дятлов запам'ятався Миколаєву, насамперед, завдяки розпалюванню міжнаціональної ворожнечі в період Євромайдану. Зокрема, у своєму відеозверненні в лютому 2014 року Дятлов розповідав, що місто наводнили "нацисти і бандерівці зі Львова", https://news.pn/ru/politics/130635. А це спровокувало хвилю нападів на україномовних і патріотично налаштованих миколаївців.

Попри це, і лідер "ОПОРИ" Баштовий, і професор Стариков вважають, що Дятлов має право балотуватися, адже закон йому цього не забороняє. А на цих виборах, як ніколи, треба дотримуватися букви закону, а не керуватися лише моральними принципами.

Експерти також сходяться на думці, що й ректору Чорноморського державного університету імені Петра Могили Леоніду Клименку, висунутому від БПП на мерське крісло, також буде дуже непросто конкурувати з Дятловим. Зокрема, й через доволі вагомий бізнес-ресурс останнього.

Очевидно, Дятлов є загрозою і для інших кандидатів, бо у нього з'явилися двійники. Причому відразу два. Вже у перші дні реєстрації, тервиборчком зареєстрував кандидатом у міські голови 30-річного херсонця Андрія Сергійовича Дятлова. Ще одному Дятлову - теж не місцевому 22-річному Дмитру - ТВК у реєстрації відмовила.

Хто вони, що за особи - невідомо. Експерти схильні вважати, що це чергові технічні кандидати, щоб заплутати неуважних виборців і забрати голоси саме у Ігоря Сергійовича Дятлова. Таку технологію, до речі, було застосовано й у травні минулого року на виборах миколаївського міського голови. Тоді технічним кандидатом був такий собі нікому невідомий пан Ісаєв, який, тим не менш, відібрав частину голосів у Сергія Ісакова - найближчого конкурента Гранатурова.

НАСТУП «КОЛИШНІХ»

Закручується інтрига й довкола кандидатів у депутати обласної та міської рад. Спостерігачі кажуть, що і в "Нашому краї", і в БПП "Солідарність" є колишні регіонали, яких подають під різними "соусами", щоб були менш впізнаваними. Серед представників "Нашого краю" є колишній губернатор Миколаївщини Геннадій Ніколенко  і нардеп від Партії регіонів Юрій Гержов, які займають почесні місця у списку кандидатів у депутати облради. А очолює список нинішній голова облради і теж колишній регіонал Володимир Луста.

"Ця партія відображає особливості місцевих умов. Інше питання про її шанси на перемогу. Часу на розкрутку її представників та ідей дуже мало. Але може спрацювати "ефект віддачі". Відомі політичні партії так себе дискредитували, що електорат повернеться вбік маловідомих партій", - вважає Ілля Стариков.

ЗМІ "розкопали" інформацію і про другий номер в депутати до обласної ради від "Солідарності" Михайла Коблю. Він не місцевий, родом з Хмельниччини, колишній регіонал. До того, як очолити одне з підприємств в Арбузинському районі Миколаївщини, займався металобрухтом на Хмельниччині. З ним пов'язують непрозорий, як стверджують ЗМІ, бізнес кількох тамтешніх підприємств. Але найбільш показовим є те, що в 2011-2013 роках він очолював ДП "Держекоінвест". Після низки корупційних скандалів, пов'язаних із розтринькуванням "кіотських грошей", це підприємство у 2014 році було ліквідовано.

Несподіванкою для миколаївців стало й те, що перший номер у списку кандидатів у депутати міської ради від БПП В'ячеслав Сімченко вже під час проведення з'їзду поступився місцем Костянтину Картошкіну.

Навіть думки делегатів з'їзду щодо цієї пропозиції розділилися. Зокрема, директор компанії "Ренесанс" Валентин Бєльський виступив проти такого рішення. "Весь цей час ми обговорювали багато кандидатур і зупинились на Вячеславі Сімченку. Все це відбувалося публічно. Вибрати кандидата, якого я не знаю ні особисто, ні по імені, вважаю неправильним", - сказав Бєльський.

Дійсно, для миколаївців Картошкін є маловідомим гравцем на політичній шахівниці, хоча вже більше року очолює ДП "Зоря-Машпроект". А з 2009 по 2014 був генеральним директором ПАТ "Севастопольський морський завод".

Сімченко ж знаний своєю постійною допомогою АТО. Його тепловозоремонтний завод на волонтерських засадах відремонтував десятки одиниць техніки для української армії й продовжує це робити. Ходять чутки, що "посунули" Сімченка за розпорядженням з Києва. Причини наразі невідомі. Хоча, можливо, певну роль у цьому зіграло кримінальне провадження, порушене проти посадових осіб миколаївського тепловозоремонтного заводу Комсомольським міськвідділом міліції Полтавської області. Як зазначається у місцевих ЗМІ,  звинувачення полягає у тому, що керівництво підприємства надало начебто недостовірні дані про кількість та вартість проведеного ремонту, підробивши відповідні звітні документи. Сума збитків становить 131 тис. грн.

Є ще одна думка. "По-перше, спрацював здоровий глузд, адже за Картошкіним стоїть багатотисячний колектив великого успішного підприємства. По-друге, така згода, напевно, була якось волонтерам компенсована", - вважає експерт Стариков.

Варто звернути увагу і ще на один нюанс передвиборних перегонів. Активіст Олександр Янцен, який став відомим в Україні після того, як побив сепаратиста - екс-нардепа Олега Царьова, змагатиметься за мандат депутата міської ради у складі маловідомої партії "Демальянс". Вона утворена на базі однойменної громадської організації.

Міська парторганізація ВО "Батьківщина" також затвердила своїх кандидатів у депутати Миколаївської міської ради. Першим номером списку став чинний депутат, добре відомий місцевий бізнесмен Олег Богомаз. А ось кандидатом у мери обрано керівника міської парторганізації - набагато менше знаного у Миколаєві Олександра Гриценка. Така розстановка сил, очевидно, свідчить про те, що "Батьківщина" не має особливих амбіцій на мерське крісло.

Чи не вперше перед виборами засвітилася й міська організація політичної партії "Нова Держава", яка входить до Блоку "Ліва опозиція" спільно з комуністами, вітренківцями та партією "Київська Русь". Серед кандидатів - відомі у місті представники лівих опозиційних політсил - Михайло Воронцов, Валентин Красножон, Олена Свинарчук, Євгенія Бондаренко та інші одіозні особи. На пост міського голови висунуто депутата обласної ради, відомого своїми антиукраїнськими поглядами, Сергія Пучкова.

Варто також додати, що й комуністка Свинарчук, і представниця вітренківців Бондаренко були не лише активними учасниками, а й організаторами мітингів "за Новоросію" у Миколаєві минулого року. Очевидно, що покарання за свої вчинки вони так і не отримали, а тому, перефарбувавшись, знову подають себе під новим соусом у надії взяти реванш на місцевих виборах.

Одіозна екс-регіоналка і екс-голова обласної ради Тетяна Демченко очолила список кандидатів "Нової держави" в обласну раду.

Але голова Миколаївської обласної державної адміністрації Вадим Меріков не бачить проблеми в тому, що кандидатами у депутати на місцевих виборах у регіоні будуть люди, які ще торік активно брали участь у проросійських мітингах і марили створенням "Новоросії".

Читайте також: Владислав Телень, голова правління Вінницького осередку КВУ

"Є конституційне право, якщо людина не засуджена, то має право іти на вибори. Якщо ж говорити про мою особисту громадянську позицію, я вважаю, вони не мають морального права балотуватися. Але я також упевнений, що люди зроблять свій вибір. Переконаний, що всі ці кандидати та політичні проросійські проекти не пройдуть до місцевих рад. У нас люди абсолютно поміняли думку після агресії з боку Російської Федерації. Вони не обиратимуть кандидатів, які заявляли про створення "Новоросії" та інших народних республік", - сказав Меріков.

З огляду на набір кандидатів і те, як уже зараз загострюється протистояння, виборчий процес на Миколаївщині має бути цікавим.

І наостанок - про гроші. З державного бюджету України на проведення місцевих виборів на Миколаївщині виділено близько 32,5 млн грн. З них майже 5 мільйонів гривень піде на організацію волевиявлення електорату щодо депутатів міської ради та міського голови Миколаєва.

Алла Мірошниченко, Миколаїв.

Перше фото: nikvesti.com

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-