Президент Порошенко заперечив існування

Президент Порошенко заперечив існування "плану Мореля"

Укрінформ
Ніякого "плану Мореля", який так жваво обговорювався в українській пресі останнім часом, не існувало і не існує.

Про це в неділю ввечері під час інтерв'ю для одного з українських телеканалів заявив Президент України Петро Порошенко.

"Ніяких угод в Парижі не підписували. Ми обговорювали в Парижі в нормандському форматі терміни і кроки, щодо прискорення і посилення імплементації Мінських угод. Результати є надзвичайно переконливими. Позиція друга - ніякого "Плану Мореля" не існує і не існувало. Є деякі пропозиції, частину з яких може бути прийнято до уваги, частину - точно ні. Ми про це заявили під час нормандської зустрічі в Парижі, і це було підтримано", - сказав президент.

Він зауважив, що українська делегація під час зустрічі на вищому рівні у Парижі принципово відстоювала власні принципові позиції, і розкрив положення переговорів, по яким українська сторона висловила своє "ні".

Перша позиція, яку відкинули, стосувалася того, що тимчасово внутрішньо переміщені особи могли бути позбавлені права для голосування на Донбасі, і мали б голосувати в якихось інших місцях.

"Я, як президент, цього не дозволю. Бо це є українські громадяни. Це є український, якщо хочете, якір Донбасу. І вони будуть голосувати на місцевих вборах на Донбасі. Кому би і як би не хотілося б їх позбавити голосу. Я гарант Конституції, маю забезпечити їхнє конституційне право", - сказав Порошенко, й додав, що не допустить замаху на це право, від кого б він не виходив.

"Друга позиція - це така трансформація або обмеження права участі українських політичних партій у місцевих виборах на Донбасі. Цього не буде. Це є конституційна норма. Українські політичні сили будуть брати повноцінну участь у виборах на Донбасі", - сказав Глава держави.

Третя позиція, за словами Президента, стосувалася свободи слова та участі українських ЗМІ у висвітленні виборів на Донбасі.

"Умовою проведення демократичних виборів на Донбасі є повноцінна діяльність засобів масової інформації. Ніяких виборів без повноцінної участі і висвітлення подій українськими засобами масової інформації бути не може. Бо це право українців на Донбасі - знати правду" - сказав Порошенко.

При цьому він зауважив, що перераховані позиції були "єдиними суперечливими речами", які були висунуті як предмет для обговорення.

"За моїми директивами вони знайшли рішучу відсіч з боку української делегації, й були зняті з обговорення", - сказав президент.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-