Адвокат вважає, що Росія дозріла до обміну Савченко

Адвокат вважає, що Росія дозріла до обміну Савченко

Укрінформ
Поява в російському інформпросторі, зокрема й за участю офіційних структур, теми обміну народного депутата України Надії Савченко можна вважати початком переговорів.

Про це сказав кореспондентові Укрінформу адвокат Микола Полозов.

«Важливий сам по собі факт початку обговорення можливості переговорів. Вчора з'явилася певна заява з посиланням на неназване джерело. Сьогодні - вже офіційний коментар від Мін'юсту Росії. По суті, це початок природного процесу, про можливість і необхідність якого ми давно говорили», - зазначив Полозов.

Він звертає особливу увагу на те, що в жодному коментарі й словом не згадується можливість виправдання Надії Савченко в ході судового розгляду. Це ще раз підкреслює суто пропагандистську суть процесу. Однак ситуація змінилася: в умовах відкриття Росією «другого фронту» в Сирії справа Савченко стає для Кремля швидше тягарем, ніж якимось козирем у переговорах. Не виключено також, що в даному випадку може йтися про якісь неоголошені домовленості, укладені під час недавньої поїздки президента Путіна на Генасамблею ООН.

Однак, як вважає адвокат, озвучені заяви рано сприймати як гарантію можливого обміну. Це тільки «намацування грунту». Щодо «обов'язкових умов», оголошених прес-службою Мін'юсту Росії, - «визнання Україною рішень російської інстанції і гарантій покарання засудженої на батьківщині», - то вони, на думку Полозова, виглядають двозначно: «Насправді це не зовсім коректно. Я можу припустити, що українська сторона для здійснення обміну може визнати, суто формально, якесь рішення російського суду. Але я не можу уявити, щоб Герой України відбував покарання у себе на Батьківщині за те, що він цю Батьківщину захищав».

Слухання справи Савченко по суті сьогодні, 1 жовтня, триває третій день поспіль. Після цього планується перерва до вівторка, 6 жовтня.

Як повідомлялося, в міністерстві юстиції РФ заявили, що розглянуть питання екстрадиції Надії Савченко в разі визнання Україною її вини. Згідно з позицією відомства, Україна також повинна гарантувати, що після екстрадиції Савченко залишатиметься засудженою і продовжуватиме відбувати покарання.

Нагадаємо, Савченко звинувачується російським слідством за статтями "вбивство" і "замах на вбивство". Українка всі звинувачення заперечує. Насправді після захоплення в полон бойовиками вона була переправлена на територію Росії.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-