КВУ: Виборча кампанія стартувала

КВУ: Виборча кампанія стартувала "брудними" технологіями та підкупами

Укрінформ
Всеукраїнська громадська організація "Комітет виборців України" провела упродовж червня-серпня 2015 року моніторинг підготовки політичних партій та потенційних кандидатів до місцевих виборів.

За результатом спостереження підготовлено звіт "Старт виборчої кампанії: брудні технології, підкуп та натиск новачків", який опублікований на сайті КВУ.

"Потенційні кандидати та місцеві організації політичних партій розпочали виборчі кампанії ще до офіційного старту виборчого процесу. Впродовж червня-серпня 2015 року найпоширенішою формою роботи із виборцями стало розміщення матеріалів у ЗМІ та на носіях зовнішньої реклами (білборди, сітілайти). Такі форми роботи стали переважаючими у 15 областях України. При цьому кандидати майже не ведуть змістовної роботи з виборцями, яка б включала проведення зустрічей із жителями та обговорення місцевих питань", - зазначається у звіті.

У низці областей регіональні представники КВУ зафіксували випадки підкупу виборців.

Так, у Хмельницькій, Полтавській, Дніпропетровській та Кіровоградській областях жителям роздавали продуктові набори від імені громадських організацій та благодійних фондів, пов'язаних із потенційними кандидатами в мери.

"КВУ рекомендує Верховній Раді України невідкладно прийняти зміни до чинного законодавства, в яких уточнити поняття підкупу виборців і унеможливити підкуп через громадські організації та благодійні фонди в майбутньому", - наголошують в організації.

Читайте також: Москаль вимагає кримінальних справ проти «скупників» голосів для Балоги

Також КВУ зазначає, що попри зростання кількості політичних партій - упродовж 2014-2015 рр. їх кількість зросла майже втричі і наразі становить 274 діючі партії -  тільки з наближенням місцевих виборів чверть партій, які не мали зареєстрованих обласних організацій, почали активніше їх реєструвати, хоч і з різною динамікою. Так, "Блок Петра Порошенка "Солідарність" вже завершив реєстрацію місцевих організацій в окремих областях, тоді як "Самопоміч" досі не має обласних організацій в деяких регіонах. Серед новачків найбільшу активність щодо реєстрації місцевих організацій демонструють "Українське об'єднання патріотів - УКРОП" та "Наш Край".

"За результатами дослідження КВУ виділив 7 регіонів (Дніпропетровськ, Харків, Ужгород, Львів, Київ та його міста-супутники, Полтава), де на сьогодні висока конкурентність серед потенційних кандидатів та партій, що може призвести до порушень чинного законодавства та втрати контролю над ситуацією з боку правоохоронних органів", - інформують у КВУ.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-