Експерти нарахували 5 варіантів виходу Британії з ЄС

Експерти нарахували 5 варіантів виходу Британії з ЄС

Укрінформ
Можливий вихід Британії з Європейського Союзу, так званий Брексіт, може тривати близько десяти років і матиме серйозний вплив не лише на британську економіку, але й на європейські країни.

Про це йдеться у дослідженні, представленому британською  комнанією Global Counsel.

"Відсутність розуміння щодо того, яким чином буде замінене членство у ЄС - це лише одна з причин, чому вихід Британії буде довгим та непевним, і триватиме 10 років або більше", - йдеться у дослідженні.

Експерти розглянули 5 варіантів можливого виходу Британії з ЄС, два з яких вони вважають найвірогіднішими, якщо Брексіт відбудеться. На їхню думку, у такому випадку може бути застосована або шведська модель у вигляді низки угод, що регулюють доступ до конкретних секторів ринку, або ж створено зони вільної торгівлі.

Дослідники дійшли висновку, що вихід  негативно позначиться на обсягах торгівлі та інвестиційній привабливості Британії й певним чином вплине на роль Лондона як фінансового центру. Крім того, Британії доведеться вести довгі та складні переговори про укладення нових угод на зміну тим, які діють у ЄС.

Окремо експерти відзначають вплив невизначеності ситуації на бізнес-середовище.

"Дослідження показало, що багато британських компаній вже зараз непокояться щодо впливу невизначеності у зв'язку з референдумом. При цьому, якщо Британія вирішить залишити ЄС, процес після референдуму до моменту її виходу, а потім - до  налагодження нових стабільних відносин з ЄС сам по собі буде тривалим та надзвичайно непевним", - зазначають вони.

Дослідники вважають, що можливий вихід Британії матиме також серйозний вплив на сам Євросоюз. Зокрема, він позначиться на розстановці сил у ЄС та вплине на відносини між великими країнами ЄС, такими як Німеччина та Франція. На думку експертів, у економічному плані найбільше можуть постраждати Нідерланди, Ірландія та Кіпр, які мають тісні економічні та фінансові зв'язки з Британією.

Нагадаємо, прем'єр-міністр Великої Британії Девід Кемерон після перемоги його партії на виборах підтвердив плани провести референдум щодо подальшого членства Британії в ЄС у 2017. Очікується, що перед тим будуть проведені переговори щодо питань, які викликають занепокоєння Британії. У четвер у Брюсселі Девід Кемерон вперше офіційно представив свої пропозиції щодо проведення реформ.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-