Балістика: скільки триває тривога та чи стали вони довшими?

Балістика: скільки триває тривога та чи стали вони довшими?

Реклама
Укрінформ

Понад два роки в Україні щодня спрацьовує сирена повітряної тривоги. Це означає, що необхідно моментально пройти в укриття і там чекати закінчення тривоги. Багато українців, особливо у відносно тихих регіонах, звикли до тривоги і мало хто ходить до укриття, а дехто й зовсім почав ігноруватися сирену. Але це неправильно, адже ворог покращує своє озброєння та створює нові зразки.

Повітряна тривога стає частиною життя сучасного українця. Практично у кожного на телефоні є карта тривог у вигляді програми або спеціальний сайт в закладках браузера. Там є вся інформація про чергову тривогу. Але треба розібратися, скільки вона може тривати, яку загрозу несе, і які наслідки можуть виникнути за підсумком.

Як працює повітряна тривога?

Спочатку визначається загроза на повітрі та цю роботу виконують радіолокаційні підрозділи армії України. Вони можуть фіксувати ворожі цілі як на території країни, так і далеко за нею. Як тільки у ворожому небі є ціль, відповідальна людина подає команду «Повітря», після чого черговий повітряних сил протягом трьох хвилин за спеціальним зв'язком передає команду іншим підрозділам.

Щойно інформація до всіх дійшла, місцева влада активує сирену. Тривога оголошується за наявності ракети в повітряному просторі або після активації пусків відповідних летальних бортів та наземних установок. При можливості визначити точне місце атаки тривога включається лише у тій конкретній області, якщо складно визначити цілі, тоді тривога активується у всій країні.

Типи сигналів тривоги

Існує кілька різновидів сигналів:

  • довгий рівномірний гудок тривалістю до 7 секунд (сирена для попередження);
  • сильний гул, він нарощується і знижується, продовжується до 1 хвилини (загальна тривога);
  • довгий і безперервний гул (ймовірно, ракета летить у ваш регіон).

Можливо, згодом будуть нові види тривоги, залежно від того, який тип озброєння використовує ворог.

Типи ракет

Агресор випускає як балістичні, так і крилаті ракети. Наразі задокументовані запуски наступних видів озброєння:

  • Іскандер-М – сучасна балістика;
  • Точка-У – балістичні радянські ракети;
  • Калібр – крилаті ракети морського базування;
  • Онікс – комплекс берегової охорони та морського базування;
  • Іскандер-К – крилата ракета;
  • ракети Х-101 та Х-555 – запускаються з авіації;
  • C300/400 – ракети засобів ППО, перероблені для ударів по землі;
  • Кинджал – гіперзвукова балістична ракета.

Якщо це балістика, час прильоту може становити від 1-2 до 10 хвилин. В основному факт прильоту або знищення цілі фіксується через 10-30 хвилин після оголошення тривоги. На час прильоту або знищення впливає багато факторів, включаючи тип озброєння, місце та спосіб запуску, швидкість та координати мети.

Скільки летять ракети?

Наприклад, береговий комплекс Онікс використовується в Криму та за його допомогою обстрілюється Одеса. Швидкість ракети 3000 км/год, а відстань до Одеси лише 200 км. Це свідчить, що ракета долетить за лічені хвилини. Така сама ситуація з ракетами Іскандер, які запускаються із Білгорода на Харків. Вони також летять лічені хвилини, а були ситуації, коли тривога оголошується вже за фактом прильоту.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-