Сережки з бірюзою: чарівність каменю та його значення

Сережки з бірюзою: чарівність каменю та його значення

Реклама
Укрінформ

Натуральна бірюза як цінний ювелірний матеріал шанується багатьма народами світу починаючи з глибокої давнини. Це яскраве каміння поєднує у собі усі відтінки морської хвилі та чистого неба, тому дарує умиротворення та спокій. Розкішні прикраси з ніжною бірюзою завдяки чарівному контрасту стають ключовими елементами елегантних образів. Наприклад, ексклюзивні сережки з бірюзою здатні привернути увагу до власниці, надаючи їй особливого шарму та роблячи риси обличчя більш виразними.

Чому роблять прикраси з бірюзи?

Бирюза з її незвичними контрастними малюнками на поверхні використовується для оздоблення прикрас не одне тисячоліття, оскільки має загадковий та естетичний зовнішній вигляд. Вважається, що це каміння має особливу позитивну енергетику та символізує такі важливі сфери життя, як гармонійні стосунки, дружба, добробут та духовність. Таким чином, стильні бірюзові прикраси можуть ставати особистими талісманами.

Натуральна бірюза має широку колірну палітру, що охоплює різноманітні відтінки: від небесно-блакитного до яскравого яблучно-зеленого. Колір напівкоштовного каміння непрозорий з восковим блиском. Для бірюзи характерною особливістю є наявність чорних чи бурих прожилок, які іменуються матрицею. Нерівномірне забарвлення та унікальний матричний візерунок перетворюють кожне окреме каміння на ексклюзивний екземпляр.

Найбільш відомі різновиди напівкоштовного каміння:

  • перська бірюза, що видобувається в Ірані (третина світового видобутку);
  • бірюза з Китаю;
  • американські «Спляча красуня» та бірюза Кінгмана.

Вартість ювелірних виробів, оздоблених цим блакитним камінням, формується на основі якості, походження, розміру, кольору та особливостей матричного малюнку. Натуральна бірюза важка, характеризується восковим блиском, різною інтенсивністю кольору та прожилками різної товщини.

Особливості сережок з бірюзою

Напівкоштовне каміння яскравого кольору чудово комбінується як зі сріблом 925-ї проби, так і з золотом 585-ї проби усіх кольорів. У поєднанні зі світлим благородним металом бірюза виглядає ще насиченіше, оскільки холодний блиск стає для неї прекрасним фоном. Але й у поєднанні з золотом червоного та жовтого кольорів блакитне каміння має розкішний вигляд. Бірюза зазвичай має огранювання «кабошон» або форму тонких круглих пластинок, якими оздоблюються сережки.

Якщо говорити про дизайн, то цим напівкоштовним камінням зазвичай оздоблюються мінімалістичні та вінтажні сережки. Бірюза виглядає автентично та надзвичайно шляхетно у поєднанні зі срібними завитками, оформленими чорнінням для додаткового контрасту. Золоті моделі можуть також оздоблюватися розсипом прозорих фіанітів навколо яскравої центральної вставки, щоб надавати прикрасам привабливі різноколірні переливи.

Срібні сережки з вінтажним дизайном можуть стати чарівним доповненням ваших образів в етнічному та бохо-стилі. Якщо ви шукаєте повсякденні моделі, зверніть увагу на мінімалістичні срібні сережки у геометричному дизайні – вони гармонійно комбінуються з будь-яким одягом. Для вишуканого акценту вечірніх образів обирайте золоті сережки з англійською застібкою чи підвіски, оздоблені бірюзою та прозорими фіанітами. 

Поради щодо вибору та догляду за сережками з бірюзою

Обираючи бірюзові сережки, враховуйте такі фактори, як натуральність каменю, вид та колір металу, особливості дизайну та зручність застібки. Також підбирайте модель відповідно до частоти носіння, оскільки повсякденні сережки мають бути зі зручною конструкцією та малою вагою, у той час як прикраси для особливих випадків можуть мати масивний та складний дизайн.

Щоб зберегти первинний вигляд бірюзових сережок, дотримуйтесь ряду важливих правил по догляду. На яскравість каміння у процесі носіння впливають сонячне світло, косметика, олії та піт. Тому необхідно оберігати бірюзові прикраси від прямого сонячного проміння, а також різноманітних хімічних речовин. Через наявність пор на поверхні каміння чутливе до впливу парфумерії, гігієнічних та косметичних засобів, побутової хімії, бензину та ацетону. Також не дуже добре бірюза переносить тривалий вплив вологи. Повернути насиченість кольору бірюзи можна за допомогою професійного чищення та полірування в ювелірному салоні.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-