ЮНІСЕФ та партнери допомагають відновлювати пошкоджену водну інфраструктуру по всій Україні

ЮНІСЕФ та партнери допомагають відновлювати пошкоджену водну інфраструктуру по всій Україні

Укрінформ
У старшій групі Васильківського дошкільного закладу триває урок малювання. Діти старанно виводять пензлями хмари та краплинки дощу. В кожного малюка на столику стоїть склянка із водою. Після заняття діти зможуть вимити ручки від фарби. У цей час їм готують обід. А коли малята вийдуть на прогулянку, у групі зроблять вологе прибирання. Однак так було не завжди. Ще кілька місяців тому в дошкільному закладі періодично зникало водопостачання, а відсутність води для садка — справжній виклик.

У Василькові один із найпроблемніших водогонів у Київській області. Він збудований ще в першій половині минулого століття: труби металеві та зношені, а в самій воді великий вміст заліза. Через це постійно стаються прориви каналізації, і мешканці міста залишаються без води добу або й більше. Після того як вода повертається в домівки, вона тривалий час має іржавий колір.

В одному із районів Василькова Дитячий фонд ООН (ЮНІСЕФ) профінансував заміну аварійних ділянок водопроводу та каналізації. Водогін замінили на вулиці Небесної сотні. Після завершення робіт водопостачання налагодилося для 2455 жителів міста, а також для шкіл, дитячих садків та закладів охорони здоров’я, які у пріоритеті. Ефект від ремонтних робіт жителі Василькова, зокрема дошкільнi заклади, відчули одразу — аварійні ситуації більше не трапляються.

«Без води дитячий садок працювати не може. Наша робота безпосередньо пов’язана з водою: приготування їжі, гігієнічні процедури, прання білизни. До того ж дітям треба відвідувати санітарні кімнати», — розповідає медсестра дошкільного закладу Євгенія Сухецька. 

Вона згадує, що до ремонту вода зникала один-два рази на місяць. При цьому садок не припиняв роботу. Управління освіти забезпечувало підвіз води водовозом. Весь персонал, а це переважно жінки, був змушений носити воду в будівлю садка та в харчоблок. Це був складний та незручний процес. 

Інна, мама шестирічної Мирослави, яка відвідує садок, розповідає, що в їхньому будинку також ставалися аварійні відключення попри те, що там є окрема свердловина. Тому мешканці будинку завжди вдома зберігають технічну воду. Ну а доставку питної забезпечує місто за допомогою водовозів. 

Жінка вважає, що перебої з водопостачанням створюють проблеми для дитячого садка: «Якщо дізнавалася про відключення води в садку протягом дня, то хвилювалася, що її привезуть недостатньо, що буде якийсь дискомфорт для дитини. Потрібно було дочку раніше забрати. А якщо не було води понад добу, доводилося залишати її вдома».

Для Інни як для мами важливо, щоб у садку дотримувалися санітарних норм, а без води це фактично неможливо.

«Відколи зробили ремонт, у нас немає проблем із водопостачанням. У харчоблоці встановлені фільтри. Після них ми воду кип’ятимо і тоді даємо дітям пити. Тож діти мають доступ до питної води протягом усього дня», — розповідає медсестра садочка Євгенія Сухецька. 

Богдан Шевчук, секретар Васильківської міської ради, підтверджує, що забезпечення мешканців водою — одне з найскладніших завдань. Васильківці скаржаться на малий тиск води на верхніх поверхах, погану її якість та часті прориви.

«Завдяки ЮНІСЕФ ми відремонтували найбільш проблемну ділянку. Ми витрачали на неї до десяти відсотків усіх ресурсів, які місто загалом вкладає в ремонт водогону. Щомісяця там бувало до 20 проривів», — розповідає посадовець. 

Під час ремонту старі труби замінили на сучасні. Відтак місто заощаджує фінанси, які витрачали на ремонт постійних проривів, а також оптимізує роботу співробітників служб. 

В останні півтора року місто також неодноразово обстрілювалося: були пошкоджені котельні, системи водопостачання і водовідведення. Мешканці Василькова залишалися без води від однієї до п'яти діб. Ця обставина також впливала на надання комунальних послуг населенню.

«Здоров'я наших мешканців — це пріоритет. Завдяки ремонту мешканці тих мікрорайонів, де були замінені труби, отримали якісну воду. Серед споживачів також медичні заклади, школи та дитячі садочки», — зазначає секретар міськради.

ЮНІСЕФ працює над тим, щоб діти по всій Україні мали доступ до безперебійного постачання чистої води, що забезпечує їхні потреби в гігієні та харчуванні. За підтримки Бельгії та інших партнерів у 2023 році ЮНІСЕФ шляхом відновлення пошкодженої інфраструктури надав доступ до послуг водопостачання для приблизно 3 мільйонів людей. Також ЮНІСЕФ постачає необхідне обладнання та хімікати для очищення води водоканалам.

ЮНІСЕФ в Україні

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-